23948sdkhjf

Trafikverket kan sänka lanthandeln

Torö Lanthandel utanför Nynäshamn har under de senaste åren lyckats vända miljonförluster till en nivå där butiken nu ligger på plus minus noll. Det kan nu gå om intet då butikens entré och altan, som bidragit till butikens framgång hotas med rivning - av Trafikverket.

Myndigheten anser att uteplatsen skymmer sikten för trafiken och därför utgör en säkerhetsrisk och att den enda lösningen är att helt enkelt riva altanen.

– Vi har pratat med Trafikverket om en mängd olika lösningar men det spelar ingen roll vad vi säger, de vill bara att vi ska riva, säger Arne Funk som äger Torö Lanthandel tillsammans med sin fru Emilia Funk.

Altanen byggdes delvis just på grund av säkerhet för butikens kunder som förut gick direkt ut i trafiken från handeln men har även sen dess blivit till en mötesplats på orten med en framgångsrik kafédel. Men om den rivs kan det på sikt leda till lanthandeln måste stängas ner, det menar Arne Funk.

Torö Lanthandels trångmål har även uppmärksammats på politisk nivå och oppositionen i Nynäshamns kommun har väcker nu ett ärende för att få till en lösning som tas upp i fullmäktige nästa vecka.

– Det här är en verksamhet som kämpat hårt i flera år för att nu kunna "break even" och är en viktig del i samhället som nu riskerar att förlora allt, det vill vi förhindra, säger Patrik Isestad (S) oppostionsråd i Nynäshamns kommun till Fri Köpenskap.

Socialdemokraterna vill nu att Kommunstyrelseförvaltningen får i uppdrag att tillsammans med berörd verksamhetsutövare omgående kontakta Trafikverket för att tillsammans med myndigheten hitta en lösning. Själva ser de gärna att området planeras som ett torg med servering, grönska och belysning, samtidigt som trafiksäkerheten säkerställs.

Ordförande i kommunstyrelsen Harry Bouveng (M) säger att han och hans parti i nuläget inte hunnit tagit ställning till oppositionens förslag.

– Det ärendet är inte väckt ännu och vi har därför inte kunnat ta ställning. Just nu är vi varken för eller emot men det är klart att vi vill stödja det lokala näringslivet så mycket det går, säger han.

Patrik Isestad tror på att det ska gå att få till snabb lösning.

– Förhoppningsvis kommer vi få ett brett stöd för det här i kommunstyrelsen, det borde kunna lösa sig om vi lägger ner stridsyxorna och arbetar gemensamt för en lösning, säger han till Fri Köpenskap.

Torö Lanthandel har överklagat beslutet om rivning till Trafikverket och väntar nu på besked.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093