23948sdkhjf

Coop backar om kassorna: ”Folk kan inte bete sig”

Fri Köpenskap kunde i januari berätta att Coop Hammarby Sjöstad i Stockholm skulle bli första butik i Norden att testa ett koncept helt utan manuella kassor.

För några veckor sedan gjordes omställningen som snabbt väckte starka känslor bland kunderna – särskilt på sociala medier. Nu backar Coop och öppnar manuella kassor igen.

– Det var väntat att vissa skulle bli lite upprörda som vid alla större förändringar men jag trodde aldrig att det skulle bli så allvarligt. Vissa vuxna människor kan inte bete sig, säger butikschefen Elin Bergius till Fri Köpenskap.

En del har blivit helt galna, menar hon.

– Kundklagomål är en sak men att personalen blir trakasserade och får kundkorgar kastade på sig är verkligen inte okej. Det är många i personalen som har mått väldigt dåligt den här tiden, säger Elin Bergius.

– Men vi har också fått mycket bra bemötande av folk som tycker att vi gjorde rätt.

Det negativa övervägde däremot det positiva och till slut fick de nog och bestämde sig för att ställa om kontrollkassan som egentligen används för ShopExpress-kunderna. En till manuell kassa väntas också tillkomma.

Tror du att sociala medier har hetsat igång vissa personer?

– Tveklöst, det tror jag verkligen. Sedan ska det sägas att det varit många som stått bakom oss även där och vi är tacksamma för sociala medier för att vi snabbt kan få ut information till kunderna.

I samband med de slopade manuella kassorna byggdes en stor självutcheckningszon med 19 självutcheckningsstationer på knappt 1 000 kvadratmeter säljyta. Personal fanns tillgänglig för att hjälpa kunderna med utrustningen. Men Elin Bergius tror helt enkelt inte att marknaden är redo för denna typ av lösning ännu.

– Sedan hade vi kunnat göra det bättre också. Vi klev in i det lite rakt på och fick dessutom diverse teknikstrul som försvårade. Vi borde ha smugit igång det mer och kommunicerat det tydligare för våra kunder, säger hon.

Den manuella kassan som nu sätts in kommer att vara bemannad under rusningstrafik och vid behov.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156