23948sdkhjf

Coop-fusionen får kritik

Mattias Wärnsberg, ägarombud för Coop i Berga, och Bengt-Åke Lundin, ledamot i Coop Oskarshamns styrelse riktar kritik mot den föreslagna fusionen mellan Coop-föreningarna Kf Göta och Coop Oskarshamn. Det skriver OT/Barometern.

– En fusion med Kf Göta ger längre avstånd mellan butiker och ledningsverksamhet. Det ger heller inga ekonomiska fördelar från Kooperativa förbundet vid varuinköp, säger Bengt-Åke Lundin, som ser en risk att en sammanslagning mellan föreningarna ska leda till butiksnedläggningar.

– Det finns många exempel på att butiker lagts ned inom Kf Göta, säger han till tidningen.

De har däremot inget emot ett utökat samarbete med Kf Göta.

– Samarbetet skulle kunna utökas inom områden som personalfrågor, marknadsföring, IT och egenkontroll, säger Bengt-Åke Lundin till OT/Barometern.

Fri Köpenskap har tidigare berättat om den planerade Coop-fusionen, som är tänkt att stärka föreningarna på gemensamma områden.

Tillsammans skapar vi en kraftfullare förening särskilt när det gäller centrala stödfunktioner till våra butiker som HR, ekonomi-controlling, IT och säkerhet, berättade Kf Götas vd Jerry Svennerlind för Fri Köpenskap i samband med nyheten.

Även butiksnätet påverkas positivt, menar han.

Kortsiktigt kommer det inte att hända så jättemycket eftersom föreningarna har en likvärdig struktur. Däremot skapar det bättre ekonomiska förutsättningar långsiktigt. Vi blir större och kraftfullare, vilket kommer att gynna våra medlemmar, konstaterar Jerry Svennerlind.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.1