23948sdkhjf

Ica-butik i centrala Stockholm lägger ned

Ica Nära Centralplan 29, som ligger inuti Stockholms centrala resenav T-centralen, lägger ned.

Det känns väldigt tråkigt eftersom vi var på väg mot något riktigt bra. I stället blev det tyvärr ett platt fall, säger 91/9-handlaren Magnus Ekstrand till Fri Köpenskap.

Butiken har en väldigt speciell historia eftersom den var Icas sista butik inom ”To go”-konceptet. Butiken startades 2012, togs över av Magnus Ekstrand 2015 och bytte skylt till Ica Nära när To go lades ner 2017. Med butikens position vid tågstationen har det alltid handlat om snabba köp riktade mot pendlare och folk på resande fot.

Det har hela tiden varit en väldigt speciell butik som vi renodlat och effektiviserat. Vi liknar egentligen en Pressbyrån mer än en Ica-butik.

Mellan 2015 och 2017 ökade nettoomsättningen från 17 till 23 miljoner kronor. Resultatförlusten minskades också från 3,4 miljoner kronor till 350 000 kronor.

Vi ökade snittköpen och hittade onlönsamma delar som vi skalade bort. Varmkorven var till exempel helt fel för den här butiken. Försäljningen var för låg för att motivera den plats och det svinn som uppstod, konstaterar Magnus Ekstrand.

Med personalutbildningar och exponeringsförändringar lyckades Magnus Ekstrand minska svinnet med 50 procent på ett år. Även snittköpet ökades med knappt tio procent.

Det största problemet har varit butikens känsliga läge. Eftersom den ligger precis vid tågstationen så styrs vår försäljning väldigt mycket av vad som händer där. Sedan ska man inte bortse från en väldigt stark konkurrens från andra vassa aktörer. Det har öppnat en ny food court precis intill och det finns 28 ställen som säljer kaffe bara på det här våningsplanet.

Öppningen av den nya pendeltågsstationen vid Odenplan som tog bort en betydande mängd dagspendlare och de långvariga problemen med trasiga rulltrappor vid centralstationen är exempel på saker som påverkat försäljningen rejält negativt.

När vi höll på att reda ut allt ändå kom nästa smäll i somras med Trafikverkets projekt ”Getingmidjan” som under byggtiden styr om hela den södergående tågtrafiken till Södra station i stället för Centralstationen, berättar Magnus Ekstrand.

Ombyggnationerna har, som Fri Köpenskap tidigare berättat, påverkat butiken till den grad att omsättningen nästan sjunkit tillbaka till 2015 års nivåer. Därför tvingas butiken lägga ned den 28 april. Personalen har informerats.

Mycket trist, två av de anställda var med och öppnade butiken 2012 och tvingas nu vara med och stänga den sju år senare.

Vad händer för dig nu?

Först handlar det om att stänga butiken så snyggt och bra som möjligt. Sedan vill jag naturligtvis fortsätta att driva någon annan Ica-butik framöver. Det blev ett tråkigt slut på hela den här resan men den har samtidigt varit mycket lärorik och inspirerande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11