23948sdkhjf

Panten sprängde 2-miljardersvallen

2 051 703 713 burkar och pet-flaskor pantades under 2018. Det är nytt rekord. Per person pantade vi 201 burkar och flaskor. Det är en kraftig ökning från 2017 då vi pantade 183 enheter per person.

Det betyder att 18 000 ton aluminium och 22 000 ton pet-material har återvunnits i Pantameras anläggning och kan bli till nya burkar och flaskor, enligt färska siffror från Returpack.

Totalt pantades 200 miljoner fler burkar och flaskor än året innan. Den stora ökningen beror främst på att dryckesförsäljningen ökade kraftigt under hela året.

– Återvinningsprocenten för samtliga produkter som omfattas av förordningen landade på 84,8 procent. Det är en nedgång med 0,4 procentenhet jämfört med förra året. Med tanke på den enorma försäljningstillväxten på 11 procent som vi såg under året, är vi ändå nöjda över att pantningen i så hög grad följde med utvecklingen, säger Katarina Lundell, kommunikationschef på Returpack, i en kommentar.

Den sammanlagda pantningen motsvarar en besparing på omkring 166 000 ton koldioxid, eller en energibesparing på 4 miljarder kWh.

– Det är ofattbara mängder pant och en fantastisk miljöinsats. Att använda återvunnet material istället för jungrulig råvara sparar stora mängder energi samtidigt som det minskar koldioxidutsläppet, säger Katarina Lundell.

Allra mest pantas det i Värmland, där ligger snittet på 378 burkar och flaskor per person, nästan dubbelt så mycket som i övriga landet.

– Att det pantas så mycket mer i Värmland hänger ihop med gränshandeln till Norge, dvs det är norska invånare som handlar och pantar i Sverige. All pant som handlas av norrmännen kommer dock inte tillbaka till Sverige utan omkring 150 miljoner förpackningar försvinner in i Norge, konstaterar Katarina Lundell.

2015 öppnades pantsystemet för frivillig anslutning av saftprodukter och sedan januari 2018 kan även juiceprodukter anslutas. Efter bara ett år har nu juiceförpackningarna nått en pantningsrad på 49 procent medan saftflaskornas pantningsgrad ligger på 65,2 procent, en ökning med över 5 procentenheter från förra året.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.129