23948sdkhjf

Ikea skördar framgångarna av odlingsprojekt

| Av Mona Johansson | Tipsa redaktionen

I dag serveras Ikeas första egenodlade sallad.

Ikea vill aldrig köpa sallad igen, var budskapet inför odlingsprojektet. Nu är möbeljätten på god väg. I dag, den 27 mars, skördas och serveras för första gången Ikea Sveriges egenodlade sallad.

Läs också: Ikea investerar i Matsmart

På utsidan ser det ut som en vanlig fraktcontainer. Men innanför gömmer sig en högteknologisk odling med 3 600 salladsplantor på 30 kvadratmeter. Näringen utvinns från organiskt avfall, bland annat matavfall från Ikeas restauranger, vid biogasanläggningen i Helsingborg. 

Det ettåriga testet med odlingscontainrar utanför varuhusen i Malmö och Helsingborg görs ihop med Bonbio som är experter på cirkulär odling.

– Det är väldigt kul att äntligen kunna servera vår egen sallad. Den är färsk, krispig och smakar lite mer än vanlig sallad. Vi kommer börja servera salladen i våra personalmatsalar men hoppas kunna erbjuda den till våra kunder snart, säger Ann Holster, ansvarig för Ikea Sveriges restaurangverksamhet.

Containern har fyra våningsplan och är full av sallad i olika storlekar. Frön sätts i omgångar, så det finns hela tiden sallad som kan skördas. Under växtprocessen behövs inga bekämpningsmedel eftersom odlingen sker i ett slutet system.

– Våra hortonomer ställer in alla viktiga parametrar som behövs för att salladen ska växa optimalt, till exempel temperatur, ljus, vatten, näring och koldioxidhalt. De första veckorna av odlingen har gått väldigt bra, säger Fredrik Olrog, vd på Bonbio.

Mer om: cirkulär | Ikea
Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Norskt nytänk – nattöppet utan personal

Coop öppnar pop up-butik på Gotland

Bra tryck på rekryteringen på Järvaveckan

1

Åtal väcks efter nazistklotter

Stiltje i livsmedelspriserna

Videointervju: Förändringen drivs främst av människorna – inte tekniken

Hör retailexperten Ken Hughes berätta om hur nya shoppingbeteenden påverkar handeln.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Arkiv

Matpriskollen och Köket.se inleder samarbete

Sill för miljoner – handlarnas förväntningar ökar

City Gross lägger ned sin äldsta butik

50-talet tillsvidareanställda berörs.

Fri Köpenskap finns på Messenger

Du har väl inte missat att Fri Köpenskap finns på Messenger?

Premiär för Lidls nya ess: ”Ett ultimat läge”

Ny sajt ska hjälpa bönderna

1

Brasilianska ambassaden ilsknar till på Paradiset

Visbybutiken mest hållbar

På nytt jobb
Ny handlare i Vissefjärda – han tar över i Lindås

Lidl Halmstad första butik i världen med förarlösa transporter

Butiken får varorna levererade av självkörande lastbilar 2020.

Plus

Köttbranschen: "En tuff marknad har blivit tuffare"

E-handlarna tror på högtryck i sommar

Matpriskollen: Ännu en svensk köttfärsvecka!

Coop och Willys undvek Lidls öde

Lidl växlar upp med ny butik

Stort förvärv i lösgodisbranschen

Kvinna tände eld på Ica-butik och rullade ut stöldgods – nu mildras straffet

Coop Online fördjupar samarbete – nu i Mälardalen

Kontanterna fortsatt ohotade

Astrid och aporna återuppstår

På nytt jobb
Ny logistikchef till Matsmart

Orkla köper klassiskt importföretag

Axfood öppnar "Arbetsförmedling"

Lågprisvaruhuskedjans vd lämnar

Finskt familjeägt fiskföretag till Sverige

Mötet
Hon tog UF-företaget hela vägen till butikshyllan

Ledare
Nettoaffären störst under nyhetstät vår

Skorpion hittades bland frukten hos Hemköp

Chefen har ordet
”Dags att förändra 103-årig affärsmodell”

Krönika
”80 000 ton brödsvinn är en skandal”

På nytt jobb
Han är Orklas nya koncernchef

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.197