23948sdkhjf

Ikea skördar framgångarna av odlingsprojekt

| Av Mona Johansson | Tipsa redaktionen

I dag serveras Ikeas första egenodlade sallad.

Ikea vill aldrig köpa sallad igen, var budskapet inför odlingsprojektet. Nu är möbeljätten på god väg. I dag, den 27 mars, skördas och serveras för första gången Ikea Sveriges egenodlade sallad.

Läs också: Ikea investerar i Matsmart

På utsidan ser det ut som en vanlig fraktcontainer. Men innanför gömmer sig en högteknologisk odling med 3 600 salladsplantor på 30 kvadratmeter. Näringen utvinns från organiskt avfall, bland annat matavfall från Ikeas restauranger, vid biogasanläggningen i Helsingborg. 

Det ettåriga testet med odlingscontainrar utanför varuhusen i Malmö och Helsingborg görs ihop med Bonbio som är experter på cirkulär odling.

– Det är väldigt kul att äntligen kunna servera vår egen sallad. Den är färsk, krispig och smakar lite mer än vanlig sallad. Vi kommer börja servera salladen i våra personalmatsalar men hoppas kunna erbjuda den till våra kunder snart, säger Ann Holster, ansvarig för Ikea Sveriges restaurangverksamhet.

Containern har fyra våningsplan och är full av sallad i olika storlekar. Frön sätts i omgångar, så det finns hela tiden sallad som kan skördas. Under växtprocessen behövs inga bekämpningsmedel eftersom odlingen sker i ett slutet system.

– Våra hortonomer ställer in alla viktiga parametrar som behövs för att salladen ska växa optimalt, till exempel temperatur, ljus, vatten, näring och koldioxidhalt. De första veckorna av odlingen har gått väldigt bra, säger Fredrik Olrog, vd på Bonbio.

Mer om: cirkulär | Ikea
Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Krönika
Därför misslyckas så många lanseringar

Krönika
Coops vd: "Så blir fysiska butiken framtidens vinnare"

Arla vill satsa på växter

"Coop pay" – här införs nytt betalsystem

Amazon går in i indisk dagligvarujätte

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Chefsintervjun
Hemköpsbossens plan för Tempo

Thomas Gäreskog tror starkt på kedjan.

Arkiv

Unikt trendbrott för Ica

Högt pris på bär

På nytt jobb
Finska fiskföretaget fixar svensk försäljningschef

På nytt jobb
Handlare växlar upp: ”Frun övertalade mig”

Hade precis fått klartecken att bygga ut.

Premiär för ny Kvantum i galleria

Här kommer Lidls nästa butik

Starka siffror för Scandi Standard

Succé för Coops obemannade nattbutik

Högteknologisk butik öppen dygnet runt.

Brittiskt väder påverkade Kopparbergs

På nytt jobb
Hemköp tappar e-handelschef

Avfallspåsar för frukt sprider sig

Forskningsprojekt ger engångsförpackningar nytt liv

Premiär för Maxibutik med nytt tänk

Walmart stämmer Tesla

Efter 113 år - nu lägger charkuteriet ner

Pantade falska burkar – får fängelse och utvisas

Coop vidgar onlinetest i Danmark

På nytt jobb
Ny Coop-kapten ska vända skutan

Lidl varnar för Brexit

God skörd väntar spannmålsbönderna

Krisande fransk kedja säljer för miljarder

Var tionde öl är alkoholfri

Man skjuten till döds utanför Ica

På nytt jobb
Ny chef på Ica Reklam

Matkasseföretag till fem nya orter

Dagligvaruhandeln satsar på halloumialternativ

Coop vill fasa ut farligt insektsmedel

På nytt jobb
Från Axfood till Gordon

Stark sommar för dagligvaruhandeln

Ökad omsättning men minskad vinst för Zetadisplay

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.163