23948sdkhjf

Importen av livsmedel ökar mer än exporten

Importen av jordbruksvaror och livsmedel (exklusive fisk) ökade förra året med 7 miljarder kronor eller 7 procent jämfört med 2017. Exporten ökade också, men inte alls lika mycket. Ökningen stannade på 1 miljard kronor eller tre procent. Det visar nya siffror från Jordbruksverket.

En betydande del av handeln som ingår i den officiella handelsstatistiken är vidareexport, vilket höjer export- och importsiffrorna. En sådan vara är norsk fisk. Om fisken exkluderas är det totala värdet av jordbruks- och livsmedelsimporten dubbelt så stor som värdet av exporten, 109 miljarder mot 49 miljarder kronor. Med fisken inräknad stiger värdet av exporten till 92 miljarder.

Exporten har ökat främst av de varor som kategoriseras diverse livsmedel (soppor, såser, buljonger, margarin, färdigmat med mera) samt drycker, tobak, kaffe och kött. På importsidan är det främst värdet av drycker, spannmål, frukt och grönsaker, diverse livsmedel, mjölk samt djurfoder som ökat.

Norge (även utan fisken), Danmark, Finland, Tyskland och USA är de viktigaste marknaderna för svensk export och står för 60 procent av det totala värdet. Exporten ökade under 2018 till fyra av länderna med Tyskland som undantaget. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078