23948sdkhjf

Ica-butiken slopar momsen på mensskydd

Ica Supermarket Överkalix har tagit beslut om att helt momsbefria försäljningen av mensskydd och sänker alltså priset på tamponger och bindor med 20 procent.

– Framförallt är det här en jämställdhetsfråga, femtio procent av befolkningen har ju inget val när det kommer till att köpa de här produkterna eller inte, säger David Larsson, Ica-handlare på Ica Supermarket Överkalix till Fri Köpenskap.

David Larsson och Lina Lindblad har drivit Ica Supermarket Överkalix i snart ett och ett halvt år och de pratar mycket om hur de som handlare kan påverka samhället positivt och stöttar även lokala idrottsföreningar som sysslar med tjejidrott. Beslutet om att sänka priset med 25 procent ser paret som en värderingsfråga och inte ett ekonomiskt sådant.

– Jag vågar inte säga hur mycket det här kommer att kosta oss, det har vi inte räknat på men vi ser det som en investering i samhället från vår sida, säger David Larsson.

Sedan 2016 har det varit möjligt för länder i EU att själva bestämma momssaten på mensskydd, något som bland annat Frankrike gjort då de sänkte momsen från 25 till 5,5 procent. I Sverige ligger dock momsen fortfarande på 25 procent. David Larsson hoppas att deras beslut kan skapa mer debatt om momsen även i Sverige.

De nya priserna börjar gälla på måndag och responsen har hittills varit mestadels positiv, enligt David Larsson

– Det har varit jättepositivt, de allra flesta tycker det är ett bra initiativ. Sen finns det alltid de som är kritiska också, en del säger saker som: 'varför sänker ni inte momsen för mig om är glutenallergiker också? Det kan man ju också ha en debatt om men nu har vi valt det här att satsa på, säger han.

Kommentera en artikel (4)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063