23948sdkhjf

Orkla köper svenskt familjeföretag

Norska Orkla är i spenderatagen och meddelar att de förvärvar ett företag ,och köper en betydande andel av ett annat. Genom dotterbolaget Orkla Foods Sverige har avtal skrivits om förvärv av Lecora, en svensk producent av frysta och kylda vegan- och vegetariska rätter.

Lecora är ett familjeföretag som grundades 1963, har 35 anställda och drivs av Tommy Salomonsson med barn i Vadstena.

– Lecoras arbete med hållbarhet och lokala råvaror stärker våra ambitioner inom hållbarhetsområdet. Lecora är ett starkt varumärke som vi ska utveckla vidare. Vi sätter stor vikt vid företagets lokala förankring och kunderna och konsumenternas tillit till produkten, säger Henrik Julin, vd på Orkla Foods Sverige i ett pressmeddelande.

Samtidigt köper Orkla upp en betydande andel av det portugisiska företaget Asteriscos e Reticências som producerar kombucha över hela Europa under varumärket Captain Kombucha.

– Med investeringen i varumärket Captain Kombucha satsar vi på en ny produkt som ökar i popularitet, säger Johan Wilhelmsson, som blir styrelseordförande för företaget.

Grundarna av företaget minskar sin ägarandel till 48,5 procent från 85 procent och det tyska riskkapitalbolaget Doehler Ventures minskar sitt innehav från 15 procent till 7,9, samtidigt som Orkla går in och köper 43,5 procent av aktierna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094