23948sdkhjf

Matmissionen letar nya lägen och växer till fler städer med franchise

Den sociala supermarketen Matmissionen som tar emot och säljer fullt ätbara men otjänliga varor till socialt utsatta vill växa med ytterligare en butik. Detta efter att kedjans butik i Veddesta tvingades stänga vid årsskiftet.

– Butiken i Hägersten finns fortfarande men vi ser att det behövs en butik även i norra Stockholm. Många medlemmar åker väldigt långt för att kunna handla hos oss, säger Johan Rindevall, områdeschef för sociala företag hos Stockholm Stadsmission till Fri Köpenskap.

Stockholm Stadsmission äger och driver Matmissionen men Axfood är medgrundare. Kedjan tog ursprungligen emot svinn främst från Hemköp och Willys men har vuxit till att omfatta produkter från flera kedjor och ett stort antal leverantörer samt flera centrala e-handelslager. Socialt utsatta människor som lever på försörjningsstöd kan handla hos Matmissionen till mycket rabatterade priser och kedjan har en bra bit över 3 000 medlemskap och 1 650 medlemmar som handlar i butiken regelbundet varje månad.

Butiken i Veddesta inhystes i tidigare Willys-lokaler men satt på ett tillfälligt rivningskontrakt som löpte ut vid årsskiftet.

– Den butiken innefattade också vårt centrala varulager så vi behöver en lokal på mellan 700 och 1 200 kvadratmeter, konstaterar Johan Rindevall.

Behövs fler än två butiker i Stockholm?

– Ja, behovet finns och på sikt hoppas vi växa även med en tredje butik i Stockholm och med nuvarande tillväxttakt beräknas det bli aktuellt 2021.

Matmissionen håller också på att växa till andra städer via något man kallar social franchising, det vill säga franchise utan vinstintresse.

– Det har varit på gång ett tag och vi har intresse från flera organisationer i andra städer. Det är på väg ut men i dagsläget kan jag inte berätta mer än så. Förhoppningen är att vi inom kort ser det första butiken av Matmissionen-modell i en annan stad, säger Johan Rindevall.

Fakta: Matmissionens historia

  • Matmissionen är Nordens första så kallade sociala supermarket. Den första butiken öppnade i Rågsved i södra Stockholm den 8 december 2015 men brann ned den 15 mars 2016. Därefter öppnade en butik i Veddesta i norra Stockholm i slutet av september 2016 och en i Hägersten den 14 mars 2017. Butiken i Hägersten finns kvar men butiken i Veddesta tvingades stänga vid årsskiftet 2019.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094