23948sdkhjf

EU kan förbjuda "vegoburgare"

Snart kan det vara slut på vegoburgare och vegokorv i hyllorna, iallafall enligt EU. Efter debatt i parlamentet beslutade 80 procent av medlemmarna i Europaparlamentets jordbruksutskott att namn som kan förväxlas med köttprodukter som till exempel stek, biff, korv och burgare inte ska få användas vid benämning av vegetariska produkter då det skulle kunna orsaka förvirring hos konsumenten. Liknande lagstiftning finns redan i Frankrike

Förslaget har redan fått stark kritik från bland annat organisationer som European Vegetarian Union och Eurogroup for Animals, det förbund som den svensk organisationen Djurens Rätt tillhör. Dessa organisationer menar att förslaget är ett försök att bromsa utvecklingen och Proveg, en av de kritiska organisationer menar att förslaget drivits fram av köttlobbyn och att det är ett "försök till att tysta den vegetariska sektorn", skriver The Brussels Times.

Från svenskt branschhåll råder det just nu ingen konsensus i frågan.

– Det är bara att konstatera beslutet, och då vi representerar företag på båda sidor om konflikten är det svårt för oss att ha en åsikt i fråga. Från vår sida är det viktigast att konsumenterna får en tydlig och rättvisande bild när de handlar, säger Nicklas Amelin
EU-expert på Livsmedelsföretagen till Food Supply.

– Personligen tycker jag att det tyder på lite dåligt självförtroende att behöva värna benämningarna på det här viset. Samtidigt finns det en stor irritation bland företagen för något som de anser vara att snylta på deras produkter, säger Isabel Moretti, vd på Svenskt Kött till Food Supply.

Vad anser ni om att lagstifta om frågan?

– Vi är positiva till det. Det här har uppenbarligen skapat tillräckligt med frustration och irritation för att leda till diskussion på den här nivån.

Innan förslaget blir lag måste hela Europarlamentet rösta i frågan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078