23948sdkhjf

Grönsaker upp – kött och mejeri ner de senaste tio åren

ATL, lantbrukets affärstidning har gått igenom siffrorna för den svenska livsmedelsproduktionen de senaste tio åren och kan konstatera att det är det gröna utbudet som vuxit – och det animaliska som minskat.

Frukt- och grönsaksproduktionen har sammantaget ökat med 40 procent det senaste decenniet där framförallt äppelproduktionen ökat med i snitt 25 000 ton per år. Även spannmålsproduktionen har, med undantag från förra årets torka ökat, samtidigt som tomatproduktionen minskat, främst på grund av konkurrens från importerade småtomater.

Under samma tioårsperiod har köttproduktionen minskat, även om den på senare tid har börjat peka uppåt något. Nötköttsproduktionen har det senaste decenniet minskat med två procent och grisköttsproduktionen med fyra procent, där båda ser ut att ha ökat förra året på grund av torkan.

Den svenska invägningen har sjunkit med sex procent de senaste åren, trots att mjölkkonsumtionen ökat och sjuttio procent av mjölken som konsumeras är svensk. Importen av mjölk har alltså ökat än mer än den svenska produktionen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.564