23948sdkhjf

Ica ska få svenska folket att må bättre

Definierar tre hälsoutmaningar i den nya framtidsrapporten.

Bakterierna, stressen och hälsoklyfterna. Det är de tre hälsoutmaningar som Ica identifierat och tänker fokusera på i framtiden.

– Vi måste bli bättre på att arbeta förebyggande. Det har vi inte fokuserat tillräckligt mycket på tidigare, förklarade koncernens vd Per Strömberg under Icas framtidsmöte.

För två år sedan presenterade Ica sin första framtidsrapport i samband med firandet av 100-årsjubileet. Nu har matjätten gjort det till en årlig tradition. I tisdags presenterades årets rapport på Icas framtidsmöte – och den här gången handlar allt om hälsa.

Koncernen är redo att ta ett större samhällsansvar. Samtliga delar av Ica; matbutikerna, apoteken, banken och även fastighetsbolaget förväntas bidra på olika sätt.

– Det är komplext och vi måste samverka både med den offentliga och privata sidan. Vi vill bjuda in till en dialog om hur vi ska få Sverige att må bättre. Jag ser det som början på en lång resa, sa Strömberg.

För att hitta fram till de tre viktigaste områdena har Ica tagit hjälp av läkare, forskare och andra experter. Icas framtidsanalytiker Ann-Katrin Tottie tog under mötet över stafettpinnen från Per Strömberg för att fördjupa frågorna.

  1. De resistenta bakterierna gör att vi 2025 riskerar att dö av infektioner som är ofarliga i dag. ”Vi måste gemensamt hjälpas åt i den globala kraftsamling som krävs.”
  2. Stressen och den psykiska ohälsan växer. ”Hur gör vi livet enklare för de många?”
  3. Hälsoklyfterna visar sig bland annat i att livslängden skiljer sig kraftigt åt mellan personer med och utan eftergymnasial utbildning. ”Vi måste skapa tryggare platser.”

– Vi behöver jobba preventivt och se hela bilden. Det finns fler dimensioner än mat och rörelse, sa Tottie.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094