23948sdkhjf

Finns delikatesser bara i Sydeuropa?

| Av admin | Tipsa redaktionen

Martin Ragnar slår i en debattartikel ett slag för svenska, antibiotikafria delikatesser.

Visst kan det vara härligt att prova en fransk ost, en italiensk prosciutto och en eldig spansk korv. Kanske bara svänga förbi affären på hemvägen och köpa något i delikatessdisken och lägga upp lite snyggt – och voilá – lyxen är där, festen är fixad: Snyggt, gott, nyttigt och fullt av förförisk kultur!

Nej, vi talar ju inte om en livsmedelsaffär i Bordeaux, Bari eller Barcelona – utan en som är belägen i Laholm, Linköping eller Luleå. För om affären ifråga har någon slags ambition så har man så klart en delikatessdisk där. Och om man har någon slags ambition med den – ja, då trängs charkuterier, korvar och ostar från Spanien, Italien och Frankrike lika säkert i denna. För så är det ju bara – det är från de tre länderna som världens alla delikatesser kommer – eller hur?

När djur blir sjuka kan de behöva antibiotika för att bli friska igen. Sådan användning av antibiotika är väl motiverad. Men om man bygger system för djuruppfödning som är undermåliga och därmed gör djuren sjuka mer eller mindre medvetet – ja, då är det så klart uppfödningssystemet som måste göras om – inte sminkas över med antibiotika. Ju mer antibiotika som används i djuruppfödningen – desto sämre är uppfödningssystemet. Och ju mer antibiotika som används i djuruppfödningen – desto närmre kommer vi en situation där vi i framtiden inte kommer kunna bota enkla åkommor hos människor med antibiotika eftersom användningen i djuruppfödningen skapat resistens hos bakterierna.

Inom EU använder Sverige allra minst antibiotika i djuruppfödningen. Danmarks användning är tre gånger den svenska – men Sydeuropas delikatessproducenter spelar i en helt annan division. Frankrike använder 6 gånger så mycket som Sverige, Italien 25 gånger så mycket och Spanien 30 gånger så mycket. Det är alltså inte 25 och 30 procent högre – utan ofattbart nog 25 och 30 gånger högre. Och detta borde ju knappast vara ett särskilt bra försäljningsargument mot en svensk publik – särskilt inte om vi väljer bort det danska köttet som i jämförelsen alltså är bra mycket bättre än det sydeuropeiska. Och likafullt är det produkter av detta antibiotikamaximerade och undermåliga lantbrukssystem som vi exponerar – i våra delikatessdiskar! Det är ju faktiskt sjukt!

Och nej – det är inte så att det saknas kandidater till delikatessdiskarna vare sig från nordeuropeiska grannländer eller från Sverige. Det finns mängder och åter mängder av producenter av fantastiska ostar, charkprodukter och korvar att fylla Sveriges samtliga delikatessdiskar med. Så gör nu det! Gör om och gör rätt och bidra till att vi kan hålla sjukdomar stången också i framtiden – och använd samma nyfikenhet på vad svenska producenter förmår vad gäller delikatesser som du hittills gjort vad gäller Sydeuropa.

Martin Ragnar, ingenjör, författare och debattör.

Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Listan: Här är alla finalister i Dagligvarugalan 2019

Icas nya butikskoncept – följ med in

30-35 procent av försäljningen är färdigmat.

Lidl varnar för Brexit

På nytt jobb
Coop-butik nådde inte målen – ny kapten bakom rodret

Krisande fransk kedja säljer för miljarder

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Coop vidgar onlinetest i Danmark

Arkiv

Klart för ny Ica – öppnar 2020

Förväntas öppna under våren.

Santa Maria skrotar konservburken

Satsar på kartongförpackningar.

God skörd väntar spannmålsbönderna

Svenskt receptbolag i samarbete med Walmart

It-bolaget ska samordna recept tillsammans med Buzzfeed.

Var tionde öl är alkoholfri

Man skjuten till döds utanför Ica

Succé för storpantsautomaterna

Ica-bossen förberedd på Lidl-intåg

”Vi har jobbat hårt de senaste åren med att förbereda oss”.

På nytt jobb
Ny chef på Ica Reklam

Matkasseföretag till fem nya orter

Pappersbaserade färskvaruförpackningar ökar

Stort intresse för Dagligvarugalan – du missade väl inte filmen?

82-årig Ica-butik lägger ned

Bristande lönsamhet har fått verksamheten på fall.

Dagligvaruhandeln satsar på halloumialternativ

Nu är Icas bacon helsvensk

På nytt jobb
Från Axfood till Gordon

Så dyr blev Ed Sheeranketchupen

Omstridd delikatess på Stora Coop

Coop vill fasa ut farligt insektsmedel

Stark sommar för dagligvaruhandeln

Ökad omsättning men minskad vinst för Zetadisplay

Cloetta är bäst i dagligvaruhandeln

Carlsberg backar i Europa – kliver fram i Asien

Tron på framtiden ökar sakta men säkert

Debatt: Frigolit ska återvinnas, inte förbjudas

Minskad försäljning för convenience

Ica sätter nytt hållbarhetsmål

På nytt jobb
Sabis utser affärsområdeschef

Fodi vill expandera – tar in miljoner

Nu når Axfood alla medarbetare

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.155