23948sdkhjf

Finns delikatesser bara i Sydeuropa?

| Av admin | Tipsa redaktionen

Martin Ragnar slår i en debattartikel ett slag för svenska, antibiotikafria delikatesser.

Visst kan det vara härligt att prova en fransk ost, en italiensk prosciutto och en eldig spansk korv. Kanske bara svänga förbi affären på hemvägen och köpa något i delikatessdisken och lägga upp lite snyggt – och voilá – lyxen är där, festen är fixad: Snyggt, gott, nyttigt och fullt av förförisk kultur!

Nej, vi talar ju inte om en livsmedelsaffär i Bordeaux, Bari eller Barcelona – utan en som är belägen i Laholm, Linköping eller Luleå. För om affären ifråga har någon slags ambition så har man så klart en delikatessdisk där. Och om man har någon slags ambition med den – ja, då trängs charkuterier, korvar och ostar från Spanien, Italien och Frankrike lika säkert i denna. För så är det ju bara – det är från de tre länderna som världens alla delikatesser kommer – eller hur?

När djur blir sjuka kan de behöva antibiotika för att bli friska igen. Sådan användning av antibiotika är väl motiverad. Men om man bygger system för djuruppfödning som är undermåliga och därmed gör djuren sjuka mer eller mindre medvetet – ja, då är det så klart uppfödningssystemet som måste göras om – inte sminkas över med antibiotika. Ju mer antibiotika som används i djuruppfödningen – desto sämre är uppfödningssystemet. Och ju mer antibiotika som används i djuruppfödningen – desto närmre kommer vi en situation där vi i framtiden inte kommer kunna bota enkla åkommor hos människor med antibiotika eftersom användningen i djuruppfödningen skapat resistens hos bakterierna.

Inom EU använder Sverige allra minst antibiotika i djuruppfödningen. Danmarks användning är tre gånger den svenska – men Sydeuropas delikatessproducenter spelar i en helt annan division. Frankrike använder 6 gånger så mycket som Sverige, Italien 25 gånger så mycket och Spanien 30 gånger så mycket. Det är alltså inte 25 och 30 procent högre – utan ofattbart nog 25 och 30 gånger högre. Och detta borde ju knappast vara ett särskilt bra försäljningsargument mot en svensk publik – särskilt inte om vi väljer bort det danska köttet som i jämförelsen alltså är bra mycket bättre än det sydeuropeiska. Och likafullt är det produkter av detta antibiotikamaximerade och undermåliga lantbrukssystem som vi exponerar – i våra delikatessdiskar! Det är ju faktiskt sjukt!

Och nej – det är inte så att det saknas kandidater till delikatessdiskarna vare sig från nordeuropeiska grannländer eller från Sverige. Det finns mängder och åter mängder av producenter av fantastiska ostar, charkprodukter och korvar att fylla Sveriges samtliga delikatessdiskar med. Så gör nu det! Gör om och gör rätt och bidra till att vi kan hålla sjukdomar stången också i framtiden – och använd samma nyfikenhet på vad svenska producenter förmår vad gäller delikatesser som du hittills gjort vad gäller Sydeuropa.

Martin Ragnar, ingenjör, författare och debattör.

Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Coop öppnar pop up-butik på Gotland

Norskt nytänk – nattöppet utan personal

Bra tryck på rekryteringen på Järvaveckan

1

Åtal väcks efter nazistklotter

Stiltje i livsmedelspriserna

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Videointervju: Förändringen drivs främst av människorna – inte tekniken

Hör retailexperten Ken Hughes berätta om hur nya shoppingbeteenden påverkar handeln.

Arkiv

Matpriskollen och Köket.se inleder samarbete

Sill för miljoner – handlarnas förväntningar ökar

City Gross lägger ned sin äldsta butik

50-talet tillsvidareanställda berörs.

Fri Köpenskap finns på Messenger

Du har väl inte missat att Fri Köpenskap finns på Messenger?

Premiär för Lidls nya ess: ”Ett ultimat läge”

Ny sajt ska hjälpa bönderna

Visbybutiken mest hållbar

1

Brasilianska ambassaden ilsknar till på Paradiset

På nytt jobb
Ny handlare i Vissefjärda – han tar över i Lindås

Lidl Halmstad första butik i världen med förarlösa transporter

Butiken får varorna levererade av självkörande lastbilar 2020.

E-handlarna tror på högtryck i sommar

Plus

Köttbranschen: "En tuff marknad har blivit tuffare"

Matpriskollen: Ännu en svensk köttfärsvecka!

Coop och Willys undvek Lidls öde

Lidl växlar upp med ny butik

Stort förvärv i lösgodisbranschen

Kvinna tände eld på Ica-butik och rullade ut stöldgods – nu mildras straffet

Coop Online fördjupar samarbete – nu i Mälardalen

Kontanterna fortsatt ohotade

Astrid och aporna återuppstår

På nytt jobb
Ny logistikchef till Matsmart

Orkla köper klassiskt importföretag

Axfood öppnar "Arbetsförmedling"

Lågprisvaruhuskedjans vd lämnar

Finskt familjeägt fiskföretag till Sverige

Mötet
Hon tog UF-företaget hela vägen till butikshyllan

Ledare
Nettoaffären störst under nyhetstät vår

Skorpion hittades bland frukten hos Hemköp

Chefen har ordet
”Dags att förändra 103-årig affärsmodell”

Krönika
”80 000 ton brödsvinn är en skandal”

Axfood säljer sin del i Direkten

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.161