23948sdkhjf

Finns delikatesser bara i Sydeuropa?

| Av admin | Tipsa redaktionen

Martin Ragnar slår i en debattartikel ett slag för svenska, antibiotikafria delikatesser.

Visst kan det vara härligt att prova en fransk ost, en italiensk prosciutto och en eldig spansk korv. Kanske bara svänga förbi affären på hemvägen och köpa något i delikatessdisken och lägga upp lite snyggt – och voilá – lyxen är där, festen är fixad: Snyggt, gott, nyttigt och fullt av förförisk kultur!

Nej, vi talar ju inte om en livsmedelsaffär i Bordeaux, Bari eller Barcelona – utan en som är belägen i Laholm, Linköping eller Luleå. För om affären ifråga har någon slags ambition så har man så klart en delikatessdisk där. Och om man har någon slags ambition med den – ja, då trängs charkuterier, korvar och ostar från Spanien, Italien och Frankrike lika säkert i denna. För så är det ju bara – det är från de tre länderna som världens alla delikatesser kommer – eller hur?

När djur blir sjuka kan de behöva antibiotika för att bli friska igen. Sådan användning av antibiotika är väl motiverad. Men om man bygger system för djuruppfödning som är undermåliga och därmed gör djuren sjuka mer eller mindre medvetet – ja, då är det så klart uppfödningssystemet som måste göras om – inte sminkas över med antibiotika. Ju mer antibiotika som används i djuruppfödningen – desto sämre är uppfödningssystemet. Och ju mer antibiotika som används i djuruppfödningen – desto närmre kommer vi en situation där vi i framtiden inte kommer kunna bota enkla åkommor hos människor med antibiotika eftersom användningen i djuruppfödningen skapat resistens hos bakterierna.

Inom EU använder Sverige allra minst antibiotika i djuruppfödningen. Danmarks användning är tre gånger den svenska – men Sydeuropas delikatessproducenter spelar i en helt annan division. Frankrike använder 6 gånger så mycket som Sverige, Italien 25 gånger så mycket och Spanien 30 gånger så mycket. Det är alltså inte 25 och 30 procent högre – utan ofattbart nog 25 och 30 gånger högre. Och detta borde ju knappast vara ett särskilt bra försäljningsargument mot en svensk publik – särskilt inte om vi väljer bort det danska köttet som i jämförelsen alltså är bra mycket bättre än det sydeuropeiska. Och likafullt är det produkter av detta antibiotikamaximerade och undermåliga lantbrukssystem som vi exponerar – i våra delikatessdiskar! Det är ju faktiskt sjukt!

Och nej – det är inte så att det saknas kandidater till delikatessdiskarna vare sig från nordeuropeiska grannländer eller från Sverige. Det finns mängder och åter mängder av producenter av fantastiska ostar, charkprodukter och korvar att fylla Sveriges samtliga delikatessdiskar med. Så gör nu det! Gör om och gör rätt och bidra till att vi kan hålla sjukdomar stången också i framtiden – och använd samma nyfikenhet på vad svenska producenter förmår vad gäller delikatesser som du hittills gjort vad gäller Sydeuropa.

Martin Ragnar, ingenjör, författare och debattör.

Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Källor: Coop tänker sälja av Netto-butiker

33 varslas när City Gross flyttar plock till butik

Ny Lidl öppnar i slutet av 2020

Ägarperspektivet ska bli tydligare i KF-bolagen

Coop-vd går till ny förening – efter spruckna fusionen

Videointervju: Förändringen drivs främst av människorna – inte tekniken

Hör retailexperten Ken Hughes berätta om hur nya shoppingbeteenden påverkar handeln.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Arkiv

Fortsatt ljusa utsikter för dagligvaruhandeln

Svag månad för dagligvaruhandeln

Klart för ny City Gross – en annan stänger

Paradiset och Midsona startar företag ihop

Här byggs ny Coop-butik

Fyra rån på en månad – då lägger närbutiken ner

Klartecken för Coops köp av Netto

"Största som hänt i svensk dagligvaruhandel på 15 år".

Coops e-handelslösning tar fart innan semestern

Dagligvaruhandlarna mer optimistiska

"Det finns en riktig nybyggaranda i rörelsen"

På nytt jobb
Bergendahls får ny finanschef

Klart: Systembolagets hemleveranser permanentas i hela landet

Tv-kock i nytt svinnprojekt på Coop

2

Åtal väcks efter nazistklotter

Stiltje i livsmedelspriserna

Norskt nytänk – nattöppet utan personal

Sill för miljoner – handlarnas förväntningar ökar

Matpriskollen och Köket.se inleder samarbete

Bra tryck på rekryteringen på Järvaveckan

Ny sajt ska hjälpa bönderna

Visbybutiken mest hållbar

Plus

Köttbranschen: "En tuff marknad har blivit tuffare"

Coop och Willys undvek Lidls öde

Coop Online fördjupar samarbete – nu i Mälardalen

Kontanterna fortsatt ohotade

Astrid och aporna återuppstår

På nytt jobb
Ny logistikchef till Matsmart

Orkla köper klassiskt importföretag

Axfood öppnar "Arbetsförmedling"

Finskt familjeägt fiskföretag till Sverige

Lågprisvaruhuskedjans vd lämnar

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.142