23948sdkhjf

Finns delikatesser bara i Sydeuropa?

Martin Ragnar slår i en debattartikel ett slag för svenska, antibiotikafria delikatesser.

Visst kan det vara härligt att prova en fransk ost, en italiensk prosciutto och en eldig spansk korv. Kanske bara svänga förbi affären på hemvägen och köpa något i delikatessdisken och lägga upp lite snyggt – och voilá – lyxen är där, festen är fixad: Snyggt, gott, nyttigt och fullt av förförisk kultur!

Nej, vi talar ju inte om en livsmedelsaffär i Bordeaux, Bari eller Barcelona – utan en som är belägen i Laholm, Linköping eller Luleå. För om affären ifråga har någon slags ambition så har man så klart en delikatessdisk där. Och om man har någon slags ambition med den – ja, då trängs charkuterier, korvar och ostar från Spanien, Italien och Frankrike lika säkert i denna. För så är det ju bara – det är från de tre länderna som världens alla delikatesser kommer – eller hur?

När djur blir sjuka kan de behöva antibiotika för att bli friska igen. Sådan användning av antibiotika är väl motiverad. Men om man bygger system för djuruppfödning som är undermåliga och därmed gör djuren sjuka mer eller mindre medvetet – ja, då är det så klart uppfödningssystemet som måste göras om – inte sminkas över med antibiotika. Ju mer antibiotika som används i djuruppfödningen – desto sämre är uppfödningssystemet. Och ju mer antibiotika som används i djuruppfödningen – desto närmre kommer vi en situation där vi i framtiden inte kommer kunna bota enkla åkommor hos människor med antibiotika eftersom användningen i djuruppfödningen skapat resistens hos bakterierna.

Inom EU använder Sverige allra minst antibiotika i djuruppfödningen. Danmarks användning är tre gånger den svenska – men Sydeuropas delikatessproducenter spelar i en helt annan division. Frankrike använder 6 gånger så mycket som Sverige, Italien 25 gånger så mycket och Spanien 30 gånger så mycket. Det är alltså inte 25 och 30 procent högre – utan ofattbart nog 25 och 30 gånger högre. Och detta borde ju knappast vara ett särskilt bra försäljningsargument mot en svensk publik – särskilt inte om vi väljer bort det danska köttet som i jämförelsen alltså är bra mycket bättre än det sydeuropeiska. Och likafullt är det produkter av detta antibiotikamaximerade och undermåliga lantbrukssystem som vi exponerar – i våra delikatessdiskar! Det är ju faktiskt sjukt!

Och nej – det är inte så att det saknas kandidater till delikatessdiskarna vare sig från nordeuropeiska grannländer eller från Sverige. Det finns mängder och åter mängder av producenter av fantastiska ostar, charkprodukter och korvar att fylla Sveriges samtliga delikatessdiskar med. Så gör nu det! Gör om och gör rätt och bidra till att vi kan hålla sjukdomar stången också i framtiden – och använd samma nyfikenhet på vad svenska producenter förmår vad gäller delikatesser som du hittills gjort vad gäller Sydeuropa.

Martin Ragnar, ingenjör, författare och debattör.

Artikeln är en del av vårt tema Debatt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079