23948sdkhjf

Katrineholm förbjuder tiggeri

Svensk Handel vill hellre se ett nationellt förbud.

Det står nu klart att Katrineholm inför ett förbud mot tiggeri. Det uppger SVT Nyheter Sörmland.

– Jag kan aldrig acceptera tiggeri i Katrineholm eller i Sverige, sade kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S) i sitt anförande i går.

37 av de 51 ledamöterna röstade ja och 14 nej. Därmed blir det förbjudet att tigga på stora delar av kommunens mark i centrala Katrineholm. Samma typ av modell som tagits fram av Vellinge i Skåne.

Förslaget lämnas nu in till länsstyrelsen för godkännande. Tiggeriförbud har bland annat röstats fram i Vellinge, Staffanstorp och väntas också klubbas igenom i Sölvesborg inom den närmaste tiden.

Förbudet ska då gälla i centrum, vid tågstationen och runt mataffärer – både i Sölvesborg och på Listerlandet och vid handelsområdet Kämpaslätten.

– När samstyret M, SD, KD och SoL tog över i kommunen var just tiggeriet en av frågorna som diskuterades. Beslutet kommer gå igenom då vi har en majoritet, säger Emilie Pilthammar (M) till SVT.

Svensk Handel ställer sig som Fri Köpenskap tidigare berättat positiva till tiggeriförbud men vill gärna se ett nationellt grepp.

Det finns ett massivt motstånd mot tiggeriet i handeln. Det visar samtliga av våra undersökningar. Det är viktigt att poängtera att det inte går att lagstifta bort fattigdom. Men den fria rörligheten i EU har missbrukats och samhället har hittills misslyckats med att förbättra tillvaron för de som tigger. I EU är vi ganska unika med att tillåta tiggeri i den form vi gör, sa Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel till Fri Köpenskap i samband med Vellinges förbud i december. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078