23948sdkhjf

Unik undersökning: Willys billigast, Hemköp och Nära dyrast

En småbarnsfamilj kan spara 15 000 kronor per år beroende på val av butik.

Matpriskollen har tillsammans med Fri Köpenskap jämfört priserna i fysiska butiker i Stockholm, Göteborg, Malmö och Helsingborg. En butik per kedja och stad har fått representera prisbilden.

– En Ica Maxi bör ha den prisbild som formatet vill förmedla – annars borde den inte få heta Maxi. Sedan kan lokala avvikelser naturligtvis förekomma men det här är ett försök att visa helhetsbilden. Vi har gjort det PRO försöker göra fast på djupet. Det har tagit oss två fulla arbetsveckor att genomföra studien, säger Ulf Mazur, vd på Matpriskollen till Fri Köpenskap.

Testerna har gjorts förra och förrförra veckorna. För att studien ska vara möjlig har Matpriskollen i motsats till deras normala arbetssätt enbart fokuserat på raka ordinarie priser från kända varumärken.

– Det här är nog den mest korrekta bilden man kan få av prisbilden i branschen. I motsats till PRO har vi ett omfattade produktunderlag och har dessutom lagt upp fem olika typer av profiler med allt från familjehushåll med små barn till parhushåll och singelhushåll över 60, konstaterar Ulf Mazur.

Totalpriset på varukorgen och valet av varor har viktats mot Konsumentverkets beräkningar, statistik från SCB samt Matpriskollens egen data.

– Undersökningen blir opålitlig om man låter ett paket O’boy ligga kvar i en kasse för singelhushåll över 60 år. Därför har vi lagt upp flera modeller som passar kundernas normala köpbeteende, konstaterar Ulf Mazur.

Även om skillnaden i pris förändras en aning blir rangordningen i undersökningen från billigast till dyrast i de enskilda städerna samma oavsett kundprofil. I samtliga städer är det Willys som har den billigaste matkassen.

– Willys uttalade mål är Sveriges billigaste matkasse och det är fascinerande att se hur duktiga de är på att eftersträva den målbilden. De är uteslutande billigast på nästan varje artikel. Hela konceptet handlar om det, säger Ulf Mazur.

Willys är billigast i alla städer och alla kassar som Matpriskollen undersökt.

För att få en så korrekt bild som möjligt har Matpriskollen primärt hämtat priserna från e-handeln, hos butiker som uttryckligen speglar priserna i butik. Då Lidl och Netto saknar e-handel är de därför exkluderade i undersökningen. Det är också viktigt att poängtera att undersökningen, i den mån det går, exkluderat egna märkesvaror.

– Det skulle vara omöjligt att avväga pris mot kvalitet om man jämför två olika produkter, förklarar Ulf Mazur.

Och priserna skiljer sig ganska mycket enligt undersökningen. På ett år kan en småbarnsfamilj i Stockholm spara 15 000 kronor beroende på val av butik.

– Tidigare har det varit betydligt svårare att jämföra priserna mellan kedjor och butiker men med teknikens framfart blir det enklare att bilda sig en uppfattning vilket ökar pressen på kedjorna att vara transparenta med priset, menar Ulf Mazur.

Hur kommer det sig att Kvantum i Göteborg är så pass dyra?

– Det är intressant att det kan variera så mycket från butik till butik inom samma format. I Göteborgsfallet beror det helt enkelt på att den utvalda butiken ligger i ett sådant område med en sådan kundgrupp att en de kan ta ett dyrare pris.

Faktaruta: Matkassen för en småbarnsfamilj per vecka

Stockholm Pris/vecka
Willys 1 820
Ica Maxi 1 873
Ica Kvantum 1 924
City Gross 1 960
Coop 1 981
Hemköp 2 049
Ica Nära 2 112
Göteborg Pris/vecka
Willys 1 828
Ica Maxi 1 866
Coop 1 958
City Gross 1 965
Hemköp 2 038
Ica Nära 2 087
Ica Kvantum 2 142
Malmö Pris/vecka
Willys 1 796
Ica Maxi 1 841
Coop 1 866
City Gross 1 906
Ica Kvantum 1 977
Hemköp 2 013
Helsingborg Pris/vecka
Willys 1 810
Ica Maxi 1 852
Coop 1 885
City Gross 1 919
Hemköp 2 075

Siffrorna har hämtats primärt från e-handeln och Coops e-handel representerar prisbilden hos Coops stormarknader.

Läs hela Matpriskollens undersökning och sortera efter olika kundprofiler här. 

Kommentera en artikel (6)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14