23948sdkhjf

Kinneviks storsatsning kan gynna Mathem: "Kolonials lösning påminner om Ocados"

"Över tid får vi se hur vi ska samordna våra satsningar inom matdistribution online", säger Kinneviks vd Georgi Ganev.

Det går att dra paralleller mellan den brittiska börssuccén Ocado och det norska matleveransbolaget Kolonial som Kinnevik nu har investerat totalt 600 miljoner norska kronor i.

Det menar Kinneviks vd Georgi Ganev.

Ocado, som ska leverera sin helautomatiserade e-handelslösning till bland andra Ica, har stigit med 170 procent på Londonbörsen det senaste året och bolaget har nu ett marknadsvärde om 9,8 miljarder pund, motsvarande 120 miljarder kronor.

"Kolonial har en egen lösning som liknar Ocados och Kolonial har strukturerat upp sin plattform på liknande sätt. Och Kolonial har en teknologi som skulle kunna rullas ut internationellt och till andra spelare", säger Georgi Ganev till Nyhetsbyrån Direkt efter rapporten för det första kvartalet som visade att Kinnevik åtagit sig att satsa ytterligare 300 miljoner norska kronor i Kolonial.

"Under de nio månader som gått sedan vi gjorde vår första investering i Kolonial har bolaget gått från klarhet till klarhet", säger Kinneviks vd vidare.

I slutet av februari offentliggjorde Ocado planer på ett samriskbolag tillsammans med Marks & Spencer. Tanken är att samriskbolaget ska fokusera på e-handel med dagligvaror i Storbritannien, samtidigt som den kvarvarande delen av Ocado kan koncentrera sig på techaffären, det vill säga tillhandhålla sitt e-handels- och logistiksystem till andra dagligvarubolag.

Det är enligt Georgi Ganev inte uteslutet att Kolonial kommer börja skissa på en uppdelning av liknande slag.

"Det finns möjliga förutsättningar att göra ett sådant arbete, om man skulle vilja, men det är för tidigt att säga i dag".

När Kinnevik gick in Kolonial i slutet av sommaren 2018 fick investmentbolaget en ägarandel om 15 procent. Var den andelen exakt hamnar när den nya investeringen slutförs i maj kompliceras av utestående optioner och andra instrument, men den kommer enligt Kinnevik-ledningen hamna norr om 20 procent.

"Vi anser att Kolonial nu är välkapitaliserat för att leverera på sin plan. Sedan kan man alltid diskutera om man vill ta ett större grepp gällande teknologiplattformen. Då kan det finnas ett annat behov", resonerar Georgi Ganev.

Den första investeringen i Kolonial följdes några månader senare av en 900-miljonersatsning på svenska Mathem.

"Över tid får vi se hur vi ska samordna våra satsningar inom matdistribution online, det är för tidigt att säga i dag. Men vi kan lära oss saker från respektive bolag och det klart att Kolonials automatiseringstankar helt uppenbart kan komma till nytta för Mathem", säger Kinneviks vd till Direkt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079