23948sdkhjf

Maxi och Stora Coop med avfallspåsar till frukt och grönt

Fri Köpenskap har tidigare berättat om butiker som börjat med återanvändbara avfallspåsar i frukt och grönt-avdelningen.

Det startade med en Coop-butik i Hudiksvall som testade att byta plastpåsarna i frukt- och gröntavdelningen till komposterbara avfallspåsar. Därefter följde Kf Göta med fyra butiker och nu tycks fenomenet fått ytterligare spridning. Det rör sig om både Stora Coop och Ica Maxi i Härnösand.

– Det är en win-win både för klimatet, oss, och kunden. Vi försöker minska plastanvändandet på alla sätt vi kan i butiken och då kändes det här som en perfekt möjlighet, säger Magnus Winges, handlare på Ica Maxi Härnösand till Fri Köpenskap.

Särskilt smidigt var det eftersom butiken sedan länge varit utlämningsställe för påsarna.

– Kunderna har kommit hit för att hämta påsar, så jag ringde upp Härnösands Energi & Miljö som ligger bakom påsarna och tittade om det gick att lösa så här i stället.

Butiken pilottestar greppet mellan den 1 maj och sista augusti. Kunderna kan även välja det tidigare plastalternativet.

– Vi utvärderar och ser vad kunderna tycker men hittills har responsen bara varit positiv.

Även Stora Coop hyllar de nya påsarna.

– Att minska plastanvändandet är en stor vinning för miljön och det är helt i linje med vår profil som en grön kedja, säger Niklas Jonsson, stormarknadschef på Stora Coop i en kommentar.

Hemab – som är samarbetspartnern hoppas att fler butiker hakar på.

– Vi har initialt haft kontakt med Ica Maxi och Coop eftersom det var de som lyfte idén, men vi välkomnar andra lokala livsmedelsbutiker som vill ansluta till detta miljökloka samarbete. Vi ställer upp med design och anpassning av kommunikationsmaterial så ju fler som vill bidra desto bättre, säger Andreas Einarsson, Chef för Kommunikation och marknad på Hemab.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126