23948sdkhjf

Norges svar till Fiskguiden – endast 0,03 procent fångas med garn

| Av Pontus Nyman | Tipsa redaktionen

En av nyheterna i årets nyligen presenterade Fiskguide, som Världsnaturfonden WWF står bakom, är är att Makrill fångad i Östra Atlanten eller fångad med garn i Nordostatlanten fick rött ljus. Msc-certifierad makrill eller makrill fångad med handlina i Nordöstra Atlanten får i stället grönt ljus.

Läs också: Norges livsviktiga fiskhögtid igång

Norges Sjömatråd tycker att informationen behöver vara tydligare.

Att förstå om ett fiskebestånd är hållbart och bärkraftigt är komplicerat. Alltifrån var fisken är fiskad till de metoder som används vägs in. Tyvärr var det många medier som gick vilse i rapporteringen om makrill, säger Sigmund Bjørgo, Sverigechef på Norges Sjømatråd.

Den rödmarkerade makrillen som de fångar med garn i Nordostatlanten utgör nämligen enligt Norges Sjömatråd bara 0,03 procent.

När det gäller Nordostatlanten är det enbart makrill fångad med garn som rödlistats. Av det norska makrillfisket sker en försvinnande liten del med garn och vi kan inte heller se att det skulle vara nämnvärt högre andel garnfiskad makrill från andra länder, säger Sigmund Bjørgo.

Läs också: Norskt fiskes förkämpe: ”Vi är öppna för debatt”

Den internationella expertorganisationen Ices, International Council for the Exploration of the Sea, har dessutom i dagarna höjt sin rekommendation av fiskkvoterna för makrill från 318 000 ton till 770 000 ton i Nordostatlanten, en ökning på 142 procent jämfört med den tidigare kvoten för 2019.

Det är mycket olyckligt om svenska konsumenter får för sig att de inte ska äta makrill på grund av att de inte förstår WWF:s rekommendationer. Att Ices kraftigt höjer kvoterna för makrillfisket är ett bevis på att bestånden är bärkraftiga och att du kan fortsätta äta norsk makrill med gott samvete, säger Sigmund Bjørgo.

Du har väl inte missat att Fri Köpenskap liveintervjuar flera branschprofiler på Retail Experience på Kistamässan i dag, torsdag?

Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

City Gross cateringförvandling ger effekt

Ica rullar ut cykeldepåer: ”Moduler med pumpar och laddare”

På nytt jobb
Ny CDO på Ica: "Kraft till tech"

Direkten öppnar i Baronen

På nytt jobb
Skånemejerier med ny hållbarhetschef

Coop lägger ned – på grund av gruva

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Arkiv

Coop börjar med hundparkeringar

Tuff resa mot rätt temperatur

Energiomställning är en svår resa då butiks-besöket ska vara attraktivt

Nätverk med livsmedelshandlare spar energi

Forskning visar: fräscha dörrar är effektiva

De kan vinna ekopris

Icahandlare rasar mot detaljplan: ”Ett hot mot vår verksamhet”

Norska laxdöden kan kosta miljard

På nytt jobb
Ny kommunikationschef på Orkla

Ledare
Personalen i skuggan av tekniken

Listan: 21 Ica-kvinnor som får handlarstipendium

Coop tar in omtalad vegoburgare

Kraftig fläskprisökning – snart i Sverige

Butik i konkurs: "Beklagar att stans bästa butik tvingas lägga ned"

Zetadisplay visar stark tillväxt

Ekobutik i konkurs

Kopparbergs backar

På nytt jobb
Han går från Spotify till Gastrofy

Få kunder anmäler prisfusk

Ica går över till svenskodlade plommontomater

Plus

Vd:n som ska göra Coop coolt igen

Krönika
Dags att reformera kampanjsystemet

Chefen har ordet
Glöm inte våra egna entreprenörshjältar

Matspars statistik: ”Kvantum på hugget”

På nytt jobb
Ny kommunikationsdirektör på Scandi Standard

Ingen sammanslagning – storfusionen fick nej

Japansk bank investerar miljard i indisk nätmathandel

Coop-fusionen blir av – då lämnar föreningschefen

Jungfrufärd för förarlösa lastbilen

På nytt jobb
Coop-företagare öppnar nytt som frifräsare

Ica säljer Hemtex

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.143