23948sdkhjf

Norges svar till Fiskguiden – endast 0,03 procent fångas med garn

| Av Pontus Nyman | Tipsa redaktionen

En av nyheterna i årets nyligen presenterade Fiskguide, som Världsnaturfonden WWF står bakom, är är att Makrill fångad i Östra Atlanten eller fångad med garn i Nordostatlanten fick rött ljus. Msc-certifierad makrill eller makrill fångad med handlina i Nordöstra Atlanten får i stället grönt ljus.

Läs också: Norges livsviktiga fiskhögtid igång

Norges Sjömatråd tycker att informationen behöver vara tydligare.

Att förstå om ett fiskebestånd är hållbart och bärkraftigt är komplicerat. Alltifrån var fisken är fiskad till de metoder som används vägs in. Tyvärr var det många medier som gick vilse i rapporteringen om makrill, säger Sigmund Bjørgo, Sverigechef på Norges Sjømatråd.

Den rödmarkerade makrillen som de fångar med garn i Nordostatlanten utgör nämligen enligt Norges Sjömatråd bara 0,03 procent.

När det gäller Nordostatlanten är det enbart makrill fångad med garn som rödlistats. Av det norska makrillfisket sker en försvinnande liten del med garn och vi kan inte heller se att det skulle vara nämnvärt högre andel garnfiskad makrill från andra länder, säger Sigmund Bjørgo.

Läs också: Norskt fiskes förkämpe: ”Vi är öppna för debatt”

Den internationella expertorganisationen Ices, International Council for the Exploration of the Sea, har dessutom i dagarna höjt sin rekommendation av fiskkvoterna för makrill från 318 000 ton till 770 000 ton i Nordostatlanten, en ökning på 142 procent jämfört med den tidigare kvoten för 2019.

Det är mycket olyckligt om svenska konsumenter får för sig att de inte ska äta makrill på grund av att de inte förstår WWF:s rekommendationer. Att Ices kraftigt höjer kvoterna för makrillfisket är ett bevis på att bestånden är bärkraftiga och att du kan fortsätta äta norsk makrill med gott samvete, säger Sigmund Bjørgo.

Du har väl inte missat att Fri Köpenskap liveintervjuar flera branschprofiler på Retail Experience på Kistamässan i dag, torsdag?

Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Krönika
Därför misslyckas så många lanseringar

Krönika
Coops vd: "Så blir fysiska butiken framtidens vinnare"

Arla vill satsa på växter

"Coop pay" – här införs nytt betalsystem

Amazon går in i indisk dagligvarujätte

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Chefsintervjun
Hemköpsbossens plan för Tempo

Thomas Gäreskog tror starkt på kedjan.

Arkiv

Unikt trendbrott för Ica

Högt pris på bär

På nytt jobb
Finska fiskföretaget fixar svensk försäljningschef

På nytt jobb
Handlare växlar upp: ”Frun övertalade mig”

Hade precis fått klartecken att bygga ut.

Premiär för ny Kvantum i galleria

Här kommer Lidls nästa butik

Starka siffror för Scandi Standard

Succé för Coops obemannade nattbutik

Högteknologisk butik öppen dygnet runt.

Brittiskt väder påverkade Kopparbergs

På nytt jobb
Hemköp tappar e-handelschef

Avfallspåsar för frukt sprider sig

Forskningsprojekt ger engångsförpackningar nytt liv

Premiär för Maxibutik med nytt tänk

Walmart stämmer Tesla

Efter 113 år - nu lägger charkuteriet ner

Pantade falska burkar – får fängelse och utvisas

Coop vidgar onlinetest i Danmark

På nytt jobb
Ny Coop-kapten ska vända skutan

Lidl varnar för Brexit

God skörd väntar spannmålsbönderna

Krisande fransk kedja säljer för miljarder

Var tionde öl är alkoholfri

Man skjuten till döds utanför Ica

På nytt jobb
Ny chef på Ica Reklam

Matkasseföretag till fem nya orter

Dagligvaruhandeln satsar på halloumialternativ

Coop vill fasa ut farligt insektsmedel

På nytt jobb
Från Axfood till Gordon

Stark sommar för dagligvaruhandeln

Ökad omsättning men minskad vinst för Zetadisplay

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.151