23948sdkhjf

Därför sprack Coop-fusionen

Coop Oskarshamn ämnade att fusionera med den betydligt större föreningen Kf Göta. Planerna var långtgående men under Coop Oskarshamns stämma i onsdags blåstes fusionen av med rösterna 8 mot 7.

– Det är en besvikelse och känns tråkigt eftersom vi jobbat hårt för att få till den här lösningen. Jag ser verkligen fördelarna med en större och bättre grund för våra butiker, säger Niclas Johansson, vd på Coop Oskarshamn till Fri Köpenskap.

De gemensamma stödfunktionerna som exempelvis HR, support och e-handel hade blivit betydligt bättre efter en sammanslagning – menar han.

– Jag tror att det hade varit en stor fördel för framtiden. Handeln förändras fort och fusionen hade gett stora fördelar inte minst inom e-handeln.

Gemensamma plocklager?

– Ja, och bättre grund för stödfunktioner inom e-handel.

Varför röstades förslaget ned?

– Det finns flera aspekter. Dels har många en anknytning till det lokala samt föreningskontoret i Oskarshamn och dels är det nog lite av rädsla för en större förening.

Kommer förslaget att komma upp på bordet igen?

– Det kan det säkert göra men inte den närmaste tiden. Jag tror inte att det kommer upp igen nästa år utan nu respekterar vi beslutet och jobbar vidare.

Jerry Svennerlind, vd på Kf Göta, är också missnöjd med beslutet på stämman.

– Det är beklagligt eftersom en fusion hade skapat en större och starkare förening med bättre förutsättningar för butikerna, säger han till Fri Köpenskap.

Kommer förslaget att komma upp på bordet igen?

– Över tid tror jag det men jag tror inte att sannolikheten är särskilt stor att man lyfter frågan igen inom de närmaste åren.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125