23948sdkhjf

Coop fimpar fisklådor av frigolit

Du har säkert sett dem. De stora vita frigolitlådorna fyllda med is som färsk fisk levereras i. Frigolit har passat bra för ändamålet eftersom det är lätt och bevarar kylan. Men frigolit är också ett plastmaterial och därför väljer Coop nu att helt sluta med lådorna.

Varje år hamnar runt 8 miljoner ton plast i haven och Håll Sverige Rent uppskattar att det i dagsläget svävar runt 150 miljoner ton plast i haven, eller 580 000 plastbitar per kvadratkilometer. En av de vanligaste plasterna som hamnar i havet är frigolit.

Vi jobbar på att minska plastanvändningen och att kunna ta bort frigolit ifrån en verksamhet som är i direkt anslutning till hav och sjö känns väldigt angeläget. Jag är glad att vi tillsammans med våra leverantörer nu tar detta steg och hoppas att fler aktörer i branschen nu väljer bort frigolitlådorna, säger Staffan Fri kategori och inköpsansvarig för manuell fisk på Coop i en kommentar.

I samband med att Coop nu under våren har handlat upp tre centrala leverantörer för fisk, Fiskeriet, Sjömat och Bröderna Hansson, har det nya kravet på att stoppa frigolitlådor införts som en del av affärsuppgörelsen. Även i hanteringen i butik kommer frigolitlådorna att plockas bort, så att fisken istället förvaras i kartonglådor. Av Coops cirka 650 butiker har 165 manuella fiskdiskar av dem drivs 152 i egen regi.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095