23948sdkhjf

Paradiset bannlyser alla brasilianska varor: ”Kan inte Ica göra samma?”

Butikskedjan Paradiset, som kämpar för hälsa och miljö och har fyra butiker i Stockholm, fasar ut alla sina brasilianska varor ur sortimentet. Orsaken är den brasilianska presidenten Jair Bolsonaro och hans klimatpolitik.

– Bolsonaro får Trump att framstå som en mjukis, och jag har inte mycket till övers för den karln heller, säger Johannes Cullberg, vd och grundare av Paradiset till Fri Köpenskap.

Hittills i år ska Brasilien, med den av Bolsonaro-utsedda jordbruksministern Tereza Cristina i spetsen, totalt ha tillåtit 169 nya bekämpningsmedel fram till den 14 maj i år. Fler än under hela 2015. Och ytterligare 1 000 väntas godkännas under 2019 enligt Nyhetssajten G1, som kartlagt bekämpningsmedlen baserat på uppgifter från det brasilianska Jordbruksverket och Greenpeace.

– Vi kan inte rösta i Brasilien men vi kan göra vår röst hörd genom att hjälpa andra att rösta med besticken. Det här är verkligen inte något som vi på Paradiset kan stå bakom, säger Johannes Cullberg.

Totalt har Paradiset ett 20-tal brasilianska produkter. Tanken är att växla ut dem eftersom och först på tur står produkterna i frukt- och gröntavdelningen.

– Det är där som effekten av bekämpingsmedel är tydligast. Sedan rör det sig om en rad andra varor som till exempel kokosvatten eller kaffe.

Han passar också på att skicka en utmaning till de större kedjorna som Coop, Axfood och framförallt Ica.

– Kan inte Ica göra samma? Som liten kan vi göra vårt för att försöka påverka men effekten skulle bli mycket större om Ica kunde hjälpa till.

Ica tänker däremot inte följa med på tåget.

För Ica är det viktigt att alltid värna det svenska lantbruket, inte minst av just klimatskäl. Därför lyfter vi fram det i våra kampanjer, vi försöker inspirera kunderna att välja svenskt och vi har ett tätt och bra samarbete med LRF. Vi ställer alltid höga krav på alla leverantörer, oavsett land. Men vi kommer inte att fasa ut produkter från ett visst land, utan istället fortsätta ställa höga krav på våra leverantörer och se till att hyllorna, kyldiskarna och frysarna i Ica-butikerna är välfyllda med svenska varor, säger Mats Heljestrand, kategoriansvarig Ica Sverige till Fri Köpenskap.

Kommentera en artikel (2)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078