23948sdkhjf

”80 000 ton brödsvinn är en skandal”

| Av Admin | Tipsa redaktionen

Skärpning, ryter Louise Ungerth i en krönika om branschens ansvar för brödsvinnet.

Drygt 80 000 ton bröd bakas i bagerierna varje år, men hamnar aldrig i våra magar. Det visar en ny studie från Högskolan i Borås och SLU.

Läs också: Regeringen sätter mål för matsvinnet

Att brödsvinnet är enormt är inte okänt utan har diskuterats i flera år inom branschen. Och nu finns fakta på bordet. En eloge till de företag som har ställt försäljnings- och svinndata till förfogande. Siffror som har skalats upp för att få en uppfattning om hur stort det totala brödsvinnet kan vara i Sverige.

Svinnet från butik står enligt studien för 28 000 ton bröd per år. Och vi konsumenter är minst lika goda kålsupare; 30 000 ton bröd beräknas hushållen slänga. Resten av de 80 000 tonnen är bröd som "svinnas" direkt i de stora bagerierna, inom restaurang, servicehandeln och storhushåll. Brödet blir biogas, etanol eller eldas upp i värmeverk, går till djurfoder eller omvandlas till jäst. En dålig ekvation för klimatet, miljön, planeten och inte minst våra plånböcker.

En orsak till det stora brödsvinnet är returrätten för bröd som på olika sätt driver svinn. Mer än hälften av det svinnade brödet från butik omfattades av returrätt, principen att bagerierna prognosticerar, lägger order, kör ut brödet, packar in på butikshyllorna och kör tillbaka bröd som har några dagar kvar till bäst före datum. Butikerna får inte rea ut det.

En annan orsak är det breda sortimentet. Brett sortiment driver svinn. Kollade häromdagen i en medelstor livsmedelsbutikbutik i Stockholms city. 66 olika förpackade bröd på hyllan, oräknat korv- och hamburgerbröd, glutenfritt, och bake-off. Tror knappast att kunderna byter butik om de hittar färre brödsorter på hyllan.

Läs också: Ica ska halvera svinnet på sex år

Dessutom, något som inte har med brödsvinnet att göra men ändå. Lastbilar från vart och ett av de tre stora bagerierna trängs på vägarna med leverans av bröd till Sveriges 3 000 livsmedelsbutiker. Det blir många lastbilar och många onödiga mil på våra vägar.

Så här kan det inte fortsätta. Det är hög tid att branschen sätter sig ner och gemensamt kommer fram till hur brödsvinnet och brödtransporterna kan minska. Och att vi medborgare tar oss en funderare över varför vi slänger så mycket bröd och ser till att vi slutar med det.

Några positiva initiativ har tagits det senaste året. Lidl har i samarbete med Fazer skippat retursystemet som driver svinn, och sänker i stället priset på bröd när det börjar gå ut i datum. Några livsmedelskedjor har börjat rabattera bake-off bröd och bröd de tillverkar under eget varumärke när de får bröd över. Svinnet har minskat.

Gott så. Men det räcker inte. Skärpning anbefalls!

Louise Ungerth, senior konsult och rådgivare.

Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Krönika
Därför misslyckas så många lanseringar

Krönika
Coops vd: "Så blir fysiska butiken framtidens vinnare"

Arla vill satsa på växter

Chefsintervjun
Hemköpsbossens plan för Tempo

Thomas Gäreskog tror starkt på kedjan.

"Coop pay" – här införs nytt betalsystem

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Amazon går in i indisk dagligvarujätte

Arkiv

Unikt trendbrott för Ica

Högt pris på bär

På nytt jobb
Finska fiskföretaget fixar svensk försäljningschef

På nytt jobb
Handlare växlar upp: ”Frun övertalade mig”

Hade precis fått klartecken att bygga ut.

Premiär för ny Kvantum i galleria

Här kommer Lidls nästa butik

Succé för Coops obemannade nattbutik

Högteknologisk butik öppen dygnet runt.

Starka siffror för Scandi Standard

Brittiskt väder påverkade Kopparbergs

På nytt jobb
Hemköp tappar e-handelschef

Premiär för Maxibutik med nytt tänk

Avfallspåsar för frukt sprider sig

Forskningsprojekt ger engångsförpackningar nytt liv

Efter 113 år - nu lägger charkuteriet ner

Walmart stämmer Tesla

Pantade falska burkar – får fängelse och utvisas

Icas nya butikskoncept – följ med in

30-35 procent av försäljningen är färdigmat.

Coop vidgar onlinetest i Danmark

Lidl varnar för Brexit

På nytt jobb
Ny Coop-kapten ska vända skutan

God skörd väntar spannmålsbönderna

Krisande fransk kedja säljer för miljarder

Man skjuten till döds utanför Ica

Var tionde öl är alkoholfri

På nytt jobb
Ny chef på Ica Reklam

Matkasseföretag till fem nya orter

Dagligvaruhandeln satsar på halloumialternativ

Coop vill fasa ut farligt insektsmedel

På nytt jobb
Från Axfood till Gordon

Stark sommar för dagligvaruhandeln

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.169