23948sdkhjf

Kontanterna fortsatt ohotade

I princip alla dagligvarubutiker tar emot sedlar och mynt.

Kontantanvändningen minskar konstant i samhället men i handeln är det fortfarande gångbart att betala med sedlar och mynt, det framgår av en undersökning som Svensk Handel utfört. I dagligvaruhandeln går det att betala kontant i princip samtliga butiker då 98 procent av dessa tar emot kontanter. I sällanköpshandeln är det 82 procent av butikerna som accepterar kontant betalning.

– När stora delar av samhället i snabb takt har övergett kontanter står stora delar av handeln kvar. Handeln har blivit den sista utposten som hanterar sedlar och mynt. På de platser där kundernas efterfrågan är tillräckligt stor kommer handeln fortsätta att erbjuda kontanter, säger Bengt Nilervall, betalexpert på Svensk Handel.

Även inom en snar framtid kommer kontanterna fortsätta att gälla i handeln. I undersökningen framgår det att endast tio procent av de tillfrågade handlarna planerar att sluta med kontanter de närmaste fem åren, och ytterligare cirka 10 procent tror de kommer bli kontantfria efter år 2025.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.128