23948sdkhjf

Kvinna tände eld på Ica-butik och rullade ut stöldgods – nu mildras straffet

För ett knappt år sedan, den 14 juli 2018, fick räddningstjänsten larm om en brand på Ica Kvantum Munkebäck i Göteborg. Hushålls- och toalettpappersavdelningen hade plötsligt börjat brinna med öppna lågor.

Av en slump fanns en ledig brandman i butiken som tillsammans med personalen lyckades släcka branden. Brottet skedde dagtid när det var mycket folk i butiken.

– Det var en hel 90-sektion med papper som stod i lågor och brandfarliga ämnen som öppnade kemikalieflaskor och tändare hade placerats på flera olika platser i avdelningen så att elden lätt skulle kunna sprida sig, berättar butikens handlare Pelle Collins för Fri Köpenskap.

På andra sidan om pappersavdelningen låg kemikalieavdelningen och ett par meter i en annan riktning fanns chipsavdelningen.

– Chipsen är nog det mest brandfarliga vi har butiken så det hade kunnat gå riktigt illa om inte personalen agerat så rådigt som de gjorde. En halv miljard i totala kostnader om butiken övertänts och ännu värre hade människor kunnat komma till allvarlig skada.

Hur reagerade du?

– Det var alldeles fruktansvärt. Det kändes som en overklig mardröm när jag fick veta att butiken brinner.

Fyra till sex brandsläckare krävdes och i förhör uppskattar brandmannen lågorna till 1,5 meter höga. På övervakningskamerorna syns senare hur en kvinna utrustad med en braständare placerar ut de brandfarliga vätskorna, tänder på hushållspappret och sedan stegar ur butiken med en vagn med stöldgods.

Kvinnan dömdes av Göteborgs tingsrätt och hovrätten mot sitt nekande till sex år och två månaders fängelse för grov mordbrand. Ärendet överklagades till Högsta domstolen som i dag, tisdag, ändrar hovrättens beslut och mildrar straffet till tre år och två månaders fängelse.

Enligt Högsta domstolen ska gärningen bedömas som mordbrand av normalgraden eftersom att risken för att branden skulle hinna ta sig varit relativt liten samt att risken för människors liv och hälsa har varit relativt begränsad med hänsyn till att branden anlagts i en stor lokal med många utrymningsvägar.

Jag är glad att det blivit en fällande dom men kan ha synpunkter på hur man bedömer allvaret i situationen. Det rör sig ändå om en nio meter lång pappersavdelning som, om det inte vore för personalens agerande, hade tänt eld på hela butiken. Och på andra sidan vägen finns långa rader av hyreshus.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.128