23948sdkhjf

Brasilianska ambassaden ilsknar till på Paradiset

Som Fri Köpenskap kunde berätta förra veckan har Paradisets vd och grundare Johannes Cullberg gått till frontalangrepp mot Brasilien och bannlyst brasilianska produkter. Orsaken är de många nya bekämpningsmedel som presidenten Jair Bolsonaro och jordbruksministern Tereza Cristina tillåtit. 169 nya bekämpningsmedel i år och många fler på väg.

Bolsonaro får Trump att framstå som en mjukis, och jag har inte mycket till övers för den karln heller. Vi kan inte rösta i Brasilien men vi kan göra vår röst hörd genom att hjälpa andra att rösta med besticken. Det här är verkligen inte något som vi på Paradiset kan stå bakom, berättade Johannes Cullberg för Fri Köpenskap förra veckan.

Paradisets grepp har fått stor medial spridning och under den gångna veckan har intervjuer med honom delats flitigt i sociala medier både i Sverige och i Brasilien.

– Många människor är upprörda, säger Johannes Cullberg till Fri Köpenskap.

Men det mediala intresset har också uppmärksammats på andra håll. I ett öppet brev har Brasiliens ambassad i Sverige kritiserat Johannes Cullbergs bojkott.

”Den brasilianska ambassaden i Stockholm har märkt att ditt företag utlyst en bojkott på brasilianska produkter, vilket så klart förvånat brasilianska regeringen såväl som många brasilianska exportörer”, inleder de brevet.

”Ambassaden vill informera dig att vi, trots att vi är ett supernation när det gäller jordbruk, bara rankas femma eller sjua i världen beroende på parametrar när det gäller bekämpningsmedel i världsomfattande studier”, fortsätter ambassaden.

”Det är oroväckande att trots att många andra länder har högre användning av bekämpningsmedel så har Brasilien blivit ensamt utpekat i press och media. Och som du vet är nyheter generellt i många fall baserad på opinion och fläckat av politiska eller andra agendor”.

Johannes Cullberg känner sig hedrad över att ambassaden uppmärksammar aktionen men ställer sig frågande till argumenten.

– Det är smått komiskt att de vill framhäva att de faktiskt bara är femte sämst i världen när det gäller bekämpningsmedel. För mig är det bara ytterligare argument för att ta bojkotten till nästa nivå, säger Johannes Cullberg till Fri Köpenskap.

Han uppmanar också andra större kedjor som Ica att haka på, vilket de, som Fri Köpenskap berättat tidigare, inte tänker göra. 

– Den 26 juni 1949 började bönder och importörer protestera mot apartheid genom att sluta ta in cigaretter, frukt och andra Sydafrikanska produkter. Detta hjälpte till att upplysa världen och jag vill göra samma sak här, säger Johannes Cullberg.

Det är inte bara ett PR-stunt i pressen då?

Nej, absolut inte. Jag brukar kunna vara duktig på att piska igång debatt men den jordbrukspolitik som Brasilien för gör mig uppriktigt förbannad.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109