23948sdkhjf

Så ska kontanterna värnas – nytt lagförslag

”Vi oroar oss för handelns fortsatta avveckling av kontanterna”.

På torsdagen överlämnas ett förslag, lagrådsremiss, från regeringen och finansdepartementet där det föreslås att banker med verksamhet i Sverige och med en inlåning över 70 miljarder kr, ska tillhandahålla platser för kontantuttag för konsumenter och insättningar av dagskassor för företag i betryggande utsträckning i hela landet.
– Det är viktigt att samhället värnar om tillgången till kontanter och kontanter som betalningsmedel. Tyvärr har bankerna fortsatt att minska sin kontantservice, särskilt på glesbygden. Förslaget innebär att de stora bankerna ges ett särskilt ansvar för att säkerställa kontantservice i hela landet, säger finansmarknadsminister Per Bolund i en kommentar.

Förslaget gynnar inte minst de grupper som befinner sig i digitalt utanförskap eller små företag med kontanthantering.

Initiativet Kontantupproret och Björn Eriksson välkomnar inte oväntat regeringens förslag men säger att utmaningen nu är att se till att handeln fortsätter behålla kontanterna.

- Vi har i fyra år arbetat hårt innan- och utanför riksdagshusets väggar för att skydda kontanterna. Vi gläds åt att en proposition äntligen ligger på lagrådets bord men oroar oss för handelns fortsatta avveckling. Det är extra sorligt att se jätten Ikea fasa ut kontanter såhär efter Ingvar Kamprads död. Detta är ett svek mot konsumenterna och bryter den folkliga förankring som Ikea alltid stått för, säger Björn Eriksson, initiativtagare till Kontantupproret i en kommentar.

Enligt lagrådsremissen föreslås en svensk bank som inte fullgör sina skyldigheter, få ett föreläggande om rättelse och sanktionsavgift från finansinspektionen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141