23948sdkhjf

Här är första Ica-butiken med e-handelsskåp – många fler på gång

Ger sig in i fighten med Coop och Willys.

Willys har sedan 2017 samarbetat med teknikleverantören Strongpoint när det gäller tempererade skåp för e-handlade matkassar som kunderna öppnar med mobiltelefonen. Totalt har kedjan i dag ett 70-tal.

– De var väldigt tidiga på bollen och nu när övriga aktörer börjar röra sig i den riktningen så är det tydligt att de gjorde helt rätt, säger Sven Calissendorff, vd på Strongpoint till Fri Köpenskap.

Förutom hos Willys pågår också en stor utrullning hos Coop. Skåpen är viktig beståndsdel i kedjans stora utrullning av Hämta-konceptet och som Fri Köpenskap nyligen kunde berätta har man inte legat på latsidan. 25 koncept har ploppat upp från norr till söder innan sommaren och ambitionsnivån innan årsslutet har höjts från 70 till 80 Hämta-etableringar.

Nu kan Fri Köpenskap också avslöja att dagligvaruhandelns tyngsta spelare Ica ger sig in i fighten. Ica Supermarket Järvsö, sydväst om Sundsvall, är nu igång med hämtskåpen. Att en enskild Ica-butik satsar på skåpen låter kanske inte mycket i sin helhet men tricket är att tekniken nu är anpassad efter Icas system, vilket möjliggör en kedjereaktion.

– Det som är så fantastiskt med Ica är att när de ser att en kollega hittar en bra lösning som de vill ha så går det undan. De är mycket snabba ur startblocken.

Tio Ica-butiker innan årsskiftet är inte en orimlig siffra, menar Strongpoint.

– Vi har inga ytterligare ordrar ännu men många offerter ute och förfrågningar kommer in hela tiden.

Skåpen som nu sätts upp är installerade med 27 kylda och 12 frysta fack för matkassar. Markus Hedin, butikschef på Ica Supermarket Järvsö, hyllar den nya lösningen.

Fantastiskt bra. Vi provade under midsommarveckan och utan egentlig marknadsföring så var det 16 personer som använde skåpen på en dag. Fördelen för oss är att det är många turister och fritidsboende som anländer sent. Då kan de lägga beställningen hemma och hämta upp maten direkt när de kommer – även om butiken är stängd, säger han till Fri Köpenskap.

Hur viktigt är den här typen av lösning?

– Jag tror att det är viktigt att hänga med. Onlinehandeln växer vare sig man vill eller inte och många tycker det är jättesmidigt med den här typen av hämta-lösning.

Skåpen ligger smidigt intill riksvägen och det går snabbt för kunderna att svänga in och hämta maten.

– Det blir lite som en drive through.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.113