23948sdkhjf

Regeringen sätter mål för matsvinnet

Regeringen ger Naturvårdsverket i uppdrag att föreslå etappmål inom miljömålssystemet för att förebygga bland annat matavfall.

– Att producera mat direkt för sophinken, det är värsta sortens slöseri. Därför tar vi nu fram ett mål för att minska matsvinnet, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin på twitter.

Avfallsmängderna fortsätter att öka, skriver regeringen i ett pressmeddelande. Att minska mängden matavfall och matsvinn är en viktig del i arbetet med att göra konsumtionen mer resurseffektiv och hållbar. Regeringen ger därför Naturvårdsverket i uppdrag att föreslå etappmål inom miljömålssystemet för att förebygga matavfall.

– Sverige producerar runt en miljon ton matavfall varje år. Matsvinn innebär en onödig klimatpåverkan och spridning av bekämpningsmedel i produktionsledet eftersom den mat som slängs inte hade behövt produceras från början, säger Isabella Lövin.

Naturvårdsverket får även i uppdrag att föreslå etappmål för att främja återanvändning av förpackningar.

De etappmål som Naturvårdsverket tar fram inom uppdraget är en del i Sveriges genomförande av EU:s lagstiftningspaket om avfall. Etappmålen ska också bidra till arbetet med Agenda 2030. Som en del av mål 12, hållbar konsumtion och produktion, ska det globala matsvinnet per person i butik- och konsumentledet halveras, och matsvinnet minska längs hela livsmedelskedjan, även förlusterna efter skörd.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093