23948sdkhjf

Forskare grottar i butikssvinn på kunskapsfestival

| Av Pontus Nyman | Tipsa redaktionen

Svinntemat gör comeback: ”Varför skulle vi vara färdiga med att prata om ett problem som inte är löst?”

Kunskapsfestivalen Matologi om mat, hälsa och hållbarhet är tillbaka för femte året i rad. Lördag den 24 augusti klockan 10-16 bjuder forskningsplattformen SLU Future Food vid Sveriges lantbruksuniversitet in till Norra Latins skolgård på Drottninggatan 71B i Stockholm.

Läs också: Teknisk kyl till attack mot svinnet

Entrén är fri och årets tema är matsvinn – igen. Samma tema hölls 2017.

– Varför skulle vi vara färdiga med att prata om ett problem som inte är löst? Särskilt när det kommer nya lösningar hela tiden. Och gamla med, förresten. I vissa fall är det kanske smartare att prata med mormor än att läsa matbloggar om man vill lära sig ta upp kampen mot matsvinnet, säger Ylva Henriksson, projektledare för Matologi i en kommentar.

Forskare från Sveriges lantbruksuniversitet kommer att presentera sina rön om svinn i butik, storkök och restaurang, om kött, fisk, broccoli och fluglarver, om historiska spannmål och framtidens mat, såsom ätbart trä.

Politiker, företag och influencers finns på plats och journalisten Per Styregård är moderator för panelsamtalen. I scenprogram och utställningar får besökarna lära sig att bedöma om mat är ätbar eller inte, utmana färskvarunormen – är färskt alltid bäst? – och ta del av trendspaning, traditioner, forskning, smakprover och konst.

Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Dagligvarugalan
Här är alla vinnarna på Dagligvarugalan 2019

Stora Coop Visby blev Årets Butik.

Krönika
"Den tredje platsen" – där folk vill hänga

Dagligvarugalan
Bildspel: Hela Dagligvarugalan i bilder

I går korades branschens bästa butiker i Blå hallen.

Nu ska Ica klimatkompensera ägg

Här öppnar Willys butik nummer fyra

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Krönika
Marginalen äts upp av nya pålagor

Arkiv

Dagligvarugalan
Årets Butik satsar ännu hårdare: ”Nu bygger vi ringmur och Gotlandsavdelning”

”Håll i hatten, vi har bara börjat”, säger Stora Coop Visbys butikschef Markus Wahlgren.

Dagligvarugalan
De är Årets Leverantör

Dagligvarugalan
Nu står det klart: De är Årets Butik 2019

Dagligvarugalan
Det här är Årets Ekobutik

Dagligvarugalan
Här finns Årets Kassazon

Dagligvarugalan
Här finns Årets Skönhetsavdelning

Dagligvarugalan
De stod för Årets Hållbarhetsinitiativ

Dagligvarugalan
De har årets bästa Fiskavdelning

Dagligvarugalan
Den här butiken kammade hem Fernando Di Lucas Hederspris

Dagligvarugalan
De stod för årets matinspiration

Priset för Årets Matinspiration gick till Accademia Di Luca - Medelhavsskolan.

Dagligvarugalan
De är Årets Förbutik

Dagligvarugalan
Det här är Årets Syftesdrivna ledare

Priset för Årets Syftesdrivna ledare på Dagligvarugalan gick till Carl-Johan Stålhammar, vd Coop Gotland.

Dagligvarugalan
De är Årets Dryckesbutik

Dagligvarugalan
De har årets bästa Frukt & Gröntavdelning

Dagligvarugalan
Här är Årets Ostavdelning

Dagligvarugalan
De är Årets digitaliserade butik

Dagligvarugalan
De har årets bästa Kött- och charkuteriavdelning

Dagligvarugalan
De är Årets Tidskriftsbutik

1

Dagligvarugalan
De tog emot Livsmedelshandlarnas Hederspris

Dagligvarugalan
Den här butiken har Årets Mejeriavdelning

Dagligvarugalan
De har Årets bästa brödavdelning

På nytt jobb
Ny chef hos City Gross Nyköping

Arla först ut med klimatneutralt mejerisortiment

Vatten, vin och veganskt på Europas största ekomässa

Säfflehandlare i konkurs

Unga ratar köttet för klimatets skull

Ny citybutik med lanthandelskoncept

Nu vill regeringen införa skatt på plastbärkassar

Då öppnar Coop Norrbottens nya tillskott

DVI: Augusti stark månad

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.159