23948sdkhjf

Forskare grottar i butikssvinn på kunskapsfestival

| Av Pontus Nyman | Tipsa redaktionen

Svinntemat gör comeback: ”Varför skulle vi vara färdiga med att prata om ett problem som inte är löst?”

Kunskapsfestivalen Matologi om mat, hälsa och hållbarhet är tillbaka för femte året i rad. Lördag den 24 augusti klockan 10-16 bjuder forskningsplattformen SLU Future Food vid Sveriges lantbruksuniversitet in till Norra Latins skolgård på Drottninggatan 71B i Stockholm.

Läs också: Teknisk kyl till attack mot svinnet

Entrén är fri och årets tema är matsvinn – igen. Samma tema hölls 2017.

– Varför skulle vi vara färdiga med att prata om ett problem som inte är löst? Särskilt när det kommer nya lösningar hela tiden. Och gamla med, förresten. I vissa fall är det kanske smartare att prata med mormor än att läsa matbloggar om man vill lära sig ta upp kampen mot matsvinnet, säger Ylva Henriksson, projektledare för Matologi i en kommentar.

Forskare från Sveriges lantbruksuniversitet kommer att presentera sina rön om svinn i butik, storkök och restaurang, om kött, fisk, broccoli och fluglarver, om historiska spannmål och framtidens mat, såsom ätbart trä.

Politiker, företag och influencers finns på plats och journalisten Per Styregård är moderator för panelsamtalen. I scenprogram och utställningar får besökarna lära sig att bedöma om mat är ätbar eller inte, utmana färskvarunormen – är färskt alltid bäst? – och ta del av trendspaning, traditioner, forskning, smakprover och konst.

Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Första böjbara träsugröret snart i handeln

Cloetta: Inget stort volymtapp trots prishöjningar

På nytt jobb
Chefskarusell i föreningarna – han tar över Coop Oskarshamn

Axfoods e-handelslyft

Sommarklippet – halva priset på Fri Köpenskap!

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Videointervju: Om konsten att avsluta affären

Daymakers Lotta Eriksson om hur dåliga svenskar är på att välkomna kunder.

Arkiv

Kaffe och potatis höll nere matpriserna

Forskare grottar i butikssvinn på kunskapsfestival

Greenfood köper finsk verksamhet

{Auto_mat}en blir större – och öppnas på 15 nya platser

Så ska Edvin Johansson ta det personallösa konceptet vidare.

1

De vill göra allt pantbart via app – börjar med Yes diskmedel

Handeln rasar – regeringen vill förbjuda mer plast

"Symbolfrågor utan praktisk påverkan".

Ica Maxi vinnare i juni

Nu är han ensam ägare till Gekås

Coop bygger ny butik – öppnar 2021

Regeringen sätter mål för matsvinnet

Hon är moderator för Retaildagen

Willys kräver övergångsställe från Ica Maxi

Vill bygga 168 bostäder vid Willys

Per Strömberg om jobben, marknadsandelar och e-handel

Ska halvera svinnet från 1,65 procent och tror att e-handeln ligger på tio procent 2025.

På nytt jobb
Hon blir ny vd för Coop Mitt

Anders Stakes efterträdare hämtas från ÖoB.

Ica Sveriges marknadsdirektör lämnar – de ersätter

Coop bryter med franchisetagare

Tomt på ärtor i frysdiskarna

På nytt jobb
Han tar över Matvärlden i Veddesta

Nu bunkrar köpare gula ärtor

Färska ägg levererade till dörren

På nytt jobb
Coop utser ny Netto-vd

Handlare rasar – i dag införs rökförbudet

Färdiga fyndlådor mot svinn

De ska placera Coop på den digitala kartan

1

Ica och Hemtex lanserar varumärke för dagligvarukunder

På nytt jobb
Maria Smith går från Ica till Axfoundation

På nytt jobb
Dagligvaruprofil ny vd på Ewerman

På nytt jobb
Svensk Glasåtervinning får ny vd

Ica tecknar storavtal med Coor

Han blir Icagruppens nya chefsstrateg

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.124