23948sdkhjf

Tesco skär bort ytterligare 4 500 jobb

Butikerna ska bättre anpassas till kundernas behov.

I januari försvann 9 000 jobb från Tesco. Nu står det klart att Storbritanniens överlägset största dagligvarukedja måste skära bort ytterligare 4 500 tjänster. Den här gången handlar det om jobb på Tescos 153 Metrobutiker.

I januari presenterade Tesco ett sparpaket som skulle sänka kostnaderna med 1,5 miljarder pund (över 17 miljarder svenska kronor) fram till år 2020. I paketet ingick att stänga kött-, fisk- och deliavdelningar över hela landet. Redan då läckte det uppgifter om att 15 000 jobb skulle sparas bort, varav Tesco bekräftade 9 000. Efter dagens besked börjar man alltså ändå närma sig 15 000 jobb.

I ett uttalande förklarar Tesco att det är nödvändigt att bättre anpassa de Metrobutiker som från början var byggda för veckohandel, men som nu till 70 procent består av conveniencebutiker.

Följande förändringar ska genomföras:

  • Snabbare och enklare sätt att fylla på i hyllorna, med färre produkter i lager och fler varor som går direkt ut på butiksgolvet.
  • Medarbetare som jobbar mer flexibelt för att förbättre servicen till kunderna både när det är som mest att göra på dagen och i de delar av butikerna där det är mest kunder.
  • En ledningsstruktur med färre personer.

Mindre förändringar ska även göras i 134 av 1 750 Expressbutiker. Det innebär bland annat något försämrade öppettider och enklare lagerrutiner.

För ett par veckor sedan presenterades försäljningsstatistik som visar att samtliga större brittiska matkedjor backar och att hela sektorn för första gången sedan 2016 minskar. De tyska lågprisaktörerna Lidl och Aldi tar marknadsandelar från Tesco, Sainsbury's, Asda och Morrisons.

Tesco har trots neddragningar i ett flertal år fortfarande över 300 000 anställda och 3 400 butiker i Storbritannien,

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094