23948sdkhjf

I morgon avslöjas alla finalister till Dagligvarugalan

I morgon klockan 9 den 16 augusti presenteras alla finalister i 20 kategorier i Dagligvarugalan 2019 live på Fri Köpenskaps Facebook.

Dagen före alla finalister avslöjas tar vi pulsen på Anita Falkenek, vd, Krav, som sitter i juryn för Årets Ekobutik. Tidigare har Jessica Blockström, Ingela Stensson, Per Nilsson och Kerstin Landeblad gett läsarna en inblick i olika jurygruppers jobb.

Hur har kategorin förändrats över tid?

– Under de tre år jag suttit i juryn har hållbarhetsfrågorna generellt blivit ännu viktigare inom handeln. Alla kedjor jobbar bra och intresset ökar.

– Utvecklingen av ekologiskt brukar ske i trappsteg och just nu är försäljningen lite stilla på ett trappsteg om cirka 10 procent av alla livsmedel inom dagligvaruhandeln. Vi vet historiskt att det kommer tas nya trappsteg med ökad försäljning vilket vi tror strax kommer att komma. Intresset för eko är dock ojämnt bland butikerna. Många jobbar mycket engagerat andra jobbar generellt med hållbarhet.

Märker du att intresset är fortsatt starkt för eko och krav bland kunder?

– Vi vet från undersökningar Krav gjort att konsumenterna efterfrågar mervärden såsom liten klimatpåverkan, god djurvälfärd och få kemikalier. Precis de mervärdena som ekologiskt står för. Krav och flera andra aktörer har dock en hemläxa att göra att på nytt kommunicera att allt detta och mer därtill får man som konsument när man handlar ekologiskt och Krav.

– Det är bra att vi har duktiga butiker som kommunicerar ekologiskt till kunderna på ett trovärdigt sätt, så att dessa kan inspirerar andra.

Har det hänt något nytt kring nomineringen?

Nej, vi har en öppen nominering och fått in 30 förslag. De tre vi har valt har en hög andel eko och ett högt engagemang bland medarbetarna vilket märks tydligt i underlagen.

Artikeln är en del av vårt tema Dagligvarugalan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156