23948sdkhjf

Ica Cityhallen fyller 50 år

Tiderna förändras men butiken tuffar på.

Den 14 augusti 1969 öppnade Ica Cityhallen i Vingåker mellan Katrineholm och Örebro för första gången. Utseendet må ha förändrats men inställningen är densamma.

– Butiken är en pigg 50-åring. Branschen förändras med e-handel och konkurrens från butiker och restauranger men grunden är densamma. Det handlar om att vara trofasta, hjälpsamma och trevliga mot kunderna samtidigt som man håller lönsamheten med svinn och personalkostnader, säger handlaren Bengt Valberg till Fri Köpenskap.

Pangpriserna är redan på plats men det stora kalaset hålls på lördag i den nya lekparken med tillhörande scen.

– Då blir det en familjedag mellan 11.00 och 15.00 med uppträdande och trollkarl. Vi har annonserat både i våra egna kanaler och lokalpressen. Dessutom är det en liten kommun så ordet sprider sig ganska snabbt, berättar Bengt Valberg.

Butiken grundades av svärfadern Gösta Medin som var snabb i svängarna. Butiken han drivit dessförinnan var landsbygdens första snabbköp och i den nya butiken gjorde butiksgrillad kyckling och andra då trendiga grepp snabbt entré.

På den tiden omsatte butiken 6-7 miljoner kronor och nu knappar den in på 122 netto. Bengt Valberg tog över butiken tillsammans med sin fru Karin Valberg 1986. I dag tillhör butiken Ica Supermarket-profilen.

– Som lanthandel på den tiden handlade det mycket om ett brett utbud av specialvaror. Vi sålde allt från trädgårdsmöbler till porslin och saftmajor på pall. I dag handlar det mycket om att hjälpa till att spara tid med exempelvis färdigskurna frukter, berättar Bengt Valberg.

1969 var säljytan 600 kvadratmeter – i dag knappar den in på 1 300. Senaste större ombyggnationen gjordes 2009 då säljytan breddades från 900 till 1 300 kvadratmeter.

– Nyligen har vi också fräschat upp och bytt till nya C02-kylar och -frysar. Och då passade vi på att bygga om entrén också.

Konkurrensen är tuff men butiken tuffar på ändå med långsam och stabil ökning både i omsättning och resultat. Särskilt under högsäsong då orten har många fritidshus och sommargäster.

– Det finns många småsjöar i närheten som lockar allt från turister, husbilar och sommartorpare, berättar Bengt Valberg som fyller 64 år på torsdag nästa vecka.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.13