23948sdkhjf

Tempobutik i konkurs efter knappt ett år

”Det känns verkligen förjävligt”, säger handlaren.

Fri Köpenskap kunde den 26 oktober i fjol berätta att Tempo skulle få sin nordligaste butik, i Kiruna. I dag, ett knappt år senare, står det klart att butiken går i konkurs.

– Vi har haft jättemånga trogna kunder men tyvärr har de i slutänden varit för få. Vi har gjort allt för att försöka vända utvecklingen, säger handlaren Daniel Ringholt till Fri Köpenskap.

Butiken öppnade med 400 kvadratmeter säljyta i Kupolen centralt belägen i Kiruna.

– Tidigare fanns en Ica-butik här men den har varit borta en längre period och tyvärr tror jag att det är en delorsak. Människor är vanestyrda och många har hittat andra handlingsrutiner som de är bekväma med. Sedan är det många andra butiker som har lagt ned och kommunhuset flyttat. Det är färre som kommer in till centrum helt enkelt, berättar Daniel Ringholt.

Slutstöten kom under sommarens försäljningsdipp.

– När det blev semestertider och folk reste iväg hade vi egentligen bara turisterna och ett fåtal stamkunder kvar, vilket tog knäcken på oss. Det finns en viss gränshandel även i Kiruna men det är bara volymhandelsområdena som får ta del av de intäkterna.

När förstod du vart det lutade?

– Hoppet levde ända fram till i förrgår men känslan kom ganska snabbt. Vi hade för höga förhoppningar redan från start så likviditeten fick sig en törn när nyhetens behag började avta. Hade vi fått göra om allt från början hade vi varit försiktigare i början med lite mindre varor.

Daniel Ringholt lider med medarbetarna och alla trogna kunder.

– Jag hoppas innerligt att det finns någon aktör som vill starta en butik i Kiruna centrum. För de boende och företagen som är kvar måste det finnas en butik.

Och för den som har möjligheten att hålla ut tror han på framtiden. Hela staden håller som bekant på att flyttas.

– När allt är klart kommer det att bli väldigt bra. Det blir en helt ny stad, och själva fenomenet drar åt sig blickar från hela världen eftersom det är en så stor händelse att en stad flyttas – vilket i sin tur också lockar turism. Hela projektet med stadsomvandlingen var en del av mina tankar och det är synd att det inte gick att hålla ut hela vägen.

Vill du fortsätta driva butik i framtiden?

– Mitt blad låter jag vara oskrivet just nu. Första steget blir att hitta ett nytt jobb så snart som möjligt och vad som sker i framtiden får vi se då.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109