23948sdkhjf

Dagligvaruhandeln satsar på halloumialternativ

Ica och Coop i avtal med svenska leverantörer.

Halloumi har blivit populär på svenska tallrikar de senaste åren, men den cypriotiska specialiteten börjar nu få konkurrens från inhemska svenska aktörer.

Under sommaren har debatten om antibiotika gynnat svenska gårdsmejerier som i större uträckning börjat producera sin egna grillost. Nu har även de stora dagligvarujättarna hakat på den trenden i större utsträckning än tidigare.

Ica har slutit avtal med Dalsspira mejeri för försäljning av deras grillost från deras mejeri i Färjelanda, med mjölk från lokala gårdar i Bohuslän och Dalslanda.

– Genombrottet med Grillosten är stort för ossoch vi har ökat upp produktionen markant för att möta efterfrågan. Det är riktigt roligt att kunna erbjuda svenskproducerad ost som ett alternativ till den klassiska importerade, säger Malin Jakobsson, vd på Dalsspira i en kommentar.

Grillosten kommer att finnas i Icas beställningssortiment från och med den 20 augusti.

Även Coop har planer för att möta efterfrågan på svensk "halloumi" och kommer inom kort att lansera svensk grillost över hela landet.

– Vi har i dag halloumi med svensk råvara från Nablus Mejeri. Den är i dagsläget klassad som en lokal produkt och finns därmed inte i alla butiker, men den planeras att finnas centralt från och med september, säger Tobias Rydergren på Coop till tidningen Land Landbruk.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.204