23948sdkhjf

Succé för Coops obemannade nattbutik

Högteknologisk butik öppen dygnet runt.

Coop Extra vid Bogstadveien i centrala Oslo ser vid första anblick ut som vilken dagligvarubutik som helst. Och mellan 07.00-23.00 fungerar allt som vanligt. Varor fylls på och kunderna handlar i kassan.

Men när personalen låser och går hem klockan 23.00 släcks inte lamporna. Istället tar tekniken över. Några meter till höger om ordinarie ingång finns nämligen ytterligare en ingång – som öppnas via en app kopplad till kundens bank-id.

– Butiken slår över till nattöppet och då sköts all handel digitalt. Kunderna handlar som vanligt men betalar via appen. Det går till och med att panta eller handla tobak. Vid det sistnämnda ålderskontrolleras man med fingeravtryck eller ansiktsigenkänning i appen, berättar Hege Abrahamsen, regionchef på Coop Extra Öst i Norge för Fri Köpenskap.

Konceptet liknar Lifvs Scandinavia och Automat i Sverige men här finns inga obemannade butiker som drivs av de väletablerade dagligvarukedjorna.

Vi följer utvecklingen med intresse det men det finns inget konkret förslag just nu, säger Tarik Belqaid, pressansvarig på Coop Sverige till Fri Köpenskap.

Den obemannade Coop Extra-butiken i Norge öppnade för första gången den 13 juni och antalet kunder har överträffat förväntningarna.

– Snittet ligger på runt 60 nattkunder per dag men natten mot lördag brukar det kunna kliva över 100. Störst tryck är det mellan 23.00 och 01.00 men det är förvånansvärt många som nyttjar den även senare än så, berättar Hege Abrahamsen.

Hela söndagen är det olagligt för butiker över 100 kvadratmeter att sälja varor i Norge och eftersom butiken har en säljyta på 440 kvadratmeter så tvingas man hålla stängt. I övrigt är butiken öppet dygnet runt, alla dagar i veckan.

– Det finns många studenter i området så vi väntar oss en ökning framöver då många kommer tillbaka från ledighet, men intresset är stort och försäljningen har varit överraskande bra trots att vi gjort en mjuk lansering.

Hur gör ni för att hålla organiserade stöldligor borta?

– Det finns två dörrar som behöver låsas upp och mellan de två dörrarna känner kamerorna av ifall det är fler än en person.

Hege Abrahamsen, regionchef på Coop Extra Öst i Norge.

Eftersom det är olagligt att sälja alkohol efter klockan åtta på kvällen fälls ett galler ned som avskiljer ölavdelningen men i övrigt säljs även kött och andra varor med högt värde. Det kriminella svinnet har inte varit kännbart.

– Vi kan inte veta säkert förrän efter första inventeringen men hittills har vi inte märkt av att det skulle vara något problem. Snarare är svinnet högre under dagtid, konstaterar Hege Abrahamsen.

Finns det några planer på att vidga konceptet till fler butiker?

– Butiken är fortfarande i pilotstadiet och vi har inte hunnit utvärdera den ännu så för tillfället finns inga sådana planer.

Hur många butiker skulle kunna vara intressanta för den här typen av teknik?

– Det kan jag inte heller svara på i dagsläget men det skulle förstås kunna vara intressant såväl i större städer som på mindre orter där det kan vara utmanande att få ihop ekonomin.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093