23948sdkhjf

Egenutvecklad fiskuppfödning i kretslopp

| Av Siw Kejonen | Tipsa redaktionen

Johan Ljungqvist, marinbiolog och Mikael Olenmark Dessalles, civilingenjör, på Gårdsfisk föder upp fisk i ladugården i ett integrerat lant- och vattenbruk.

Johan Ljungqvist, marinbiolog och Mikael Olenmark Dessalles, civilingenjör, på Gårdsfisk föder upp fisk i ladugården i ett integrerat lant- och vattenbruk där man tar tillvara gödseln direkt för odling. Fisken föds upp i bassänger inomhus och är som vilket annat lantbruksdjur som helst. Tekniken är ny och egenutvecklad och har drivits av visionen om att producera världens mest hållbara fisk och förändra svensk livsmedelsproduktion i grunden. Fisken är märkt med Från Sverige.

Läs också: City Gross tar in landodlad svensk gårdsfisk

Svenskmärkning vill passa på att sätta Från Sverige-märket i ett sammanhang under Dagligvarugalan med bland annat Gårdsfisk. 

– De många butiksmedarbetarna som är på galan tror jag alla känner igen ursprungsmärket Från Sverige, säger Svenskmärknings Maria Forshufvud. 

Gårdsfisk står för den rökta Clariasfilén i förrätten på Dagligvarugalan. Det är en av fiskarterna som föds upp inomhus på en gård, av Johan Ljungqvist och Mikael Olenmark Dessalles.

Hur smakar fisken? 

– Det är en egen variant som kan ätas på helt olika sätt, inte minst som rökt. Både naturell och med olika kryddor. Clarias är mild i smaken och kan liknas vid sik, ål eller makrill. Fetthalten är på cirka 8 procent och den röks av Blomlöfs Rökeri.

Den färska fisken klarar högre temperatur och längre tillagning, över 70 grader, och konsistensen är ganska nära kött, vilket gör Clarias till en fantastisk grillfisk. Dessutom kan man göra en fiskfärs som ersättning för köttfärs. Rosmarin och timjan passar därför bättre till Clarias än mer traditionella fiskkryddor.

Varför har ni valt att föda upp Clarias och Rödstrimma?

– Båda är väldigt stora globalt. Eftertraktade i Asien och USA. De har hög kvalitet och kan äta vegetabiliskt foder, vilket gör det möjligt att ta fram ett svenskt foder. Det behövs varken mediciner eller antibiotika och fisken har effektiv foderomvandling.

Rödstrimma har en vit filé och påminner om torsk, abborre eller gös, enligt uppfödaren. All fisk är märkt med Äkta vara, Från Sverige och Svenskt sigill.

I hur många butiker finns fisken?

– Kring jul fanns den rökta Clariasen i 300 butiker över hela landet. 

Vad är svårast med nya fisksorter i disken?

– Fisken är inte fullt känd av konsumenterna vilket kräver att butikerna har duktig och engagerad personal och vet varför man ska äta Gårdsfiskar. Provsmakning underlättar försäljningen och när vi är ute i butik köper 30-35 procent fisken.

Gårdsfisk har erbjudit provmatlagning för näraliggande butiker och kommer att fortsätta med att utbilda både butiker och konsumenter kring hållbar fiskuppfödning.

Hur tas fisken emot i butikerna?

– Det är lätt att sälja in hållbar fisk men det krävs att konsumenten provsmakar eller får information om produkten för att den ska vandra ut genom kassan.

Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Ica Sverige lägger ned Supermarket-butik

Dagligvarugalan
Förra årets galavinnare om året som gått

Ica Maxi Kalmar, Ica City Knalleland, Kronfågel och Julia Kronlund om hur de förvaltat priserna från Dagligvarugalan 2018.

Från Shanghai till Värmdö

Livsmedelskedjorna i Sverige vill samarbeta med Moby Mart, den obemannade butiken som kommer hit nu, på ett eller annat sätt. Men även de största i världen håller ögonen på den svenska semimobila butiken.

Coop Norge testar avancerad butiksrobot

På nytt jobb
Från Arla till Svegro

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Då öppnar ny Stora Coop – 3000 kvadratmeter

Premiären för Coops nya skånska ess närmar sig.

Arkiv

City Gross tar upp kampen om lunchkunderna

Lidl om Coops lågpriskoncept – intressant men inte oroande

Här är handlarna som satsar på skotrar

Optimism i dagligvaruhandeln drar upp handelsindex

Dagligvarugalan
Han levererar ekologisk gris till Dagligvarugalan

1

Krönika
5 miljarder flygblad – är det etiskt?

Sprängattentat mot livsmedelsbutik

Trender i matvärlden: Hyperlokalt och göra gott

Efter Skåneklustret: Hit kommer Lifvs nästa 10 butiker

Plus

Mötet
Bytte dressyrhästen mot egensnickrad butik

Chefen har ordet
CBS vd: Modigare och tuffare till varje pris

På nytt jobb
Axfoods presschef slutar: ”Ska inte mata talgoxar och lösa korsord”

Coop Norrbotten satsar 30 miljoner på butik

Cheferna om lågprispiloterna i ”vanliga” Coop: ”Första steget”

Coop har lanserat ”Netto”-priserna även i två pilotbutiker i Coops vanliga format.

Internationellt prestigefullt designpris till Paolos

De vann årets Livsmedelspris

Astrid och apornas butik i konkurs

På nytt jobb
Evanoff Group rekryterar produktchef från Ica

Kommentar: Affären som inte blev av och Coops svåra balansgång

På nytt jobb
Hon är ny marknads- och regelutvecklare på Krav

Då öppnar Lidls tredje butik i samma stad

Digital Ica-handlare talar på Retaildagen

Urban Deli intill Hemköps flaggskepp har lagts ned i smyg

Här väntas en ny Lidl – 2 400 kvadratmeter

Coop lägger ned anrik kosmetikbutik

Lanthandel i konkurs

Mathem gör satsning på biogas

Coop-vd:n om prisfrågan i ”Netto”-butikerna

Nu sjunker matpriserna

Coop söker nya franchisetagare

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.172