23948sdkhjf

Han levererar ekologisk gris till Dagligvarugalan

| Av Siw Kejonen | Tipsa redaktionen

Från stadsbarn till bonde. Nu har Johan NIlssons grisar Från Sverige-märkning, och på torsdag får alla gäster på Dagligvarugalan smaka på bland annat den långbakade grissidan tillsammans med olika sorters svensk kål.

Middagsgästerna på Dagligvarugalan får smaka på Rosersberggrisen. Det är en ekologisk konceptgris som grisbonden Johan Nilsson föder upp enligt ett slow/calmfood-koncept med torrfoder och hö. Det blir en lite mer kompaktare konsistens, men den största fördelen är den stressfria hanteringen som bidrar till en god smak, enligt Johan Nilsson. I begreppet konceptgris innefattar också att man på gården själva kör grisarna till slakt.

– Vi är inte där ännu med hela besättningen, men det är målet för att göra grisens hela liv så bra som möjligt, säger han.

Läs också: Egenutvecklad fiskuppfödning i kretslopp

Grisarna kännetecknas av att de är lite fetare, med avel och foder, för en annan smak och där är fettet viktigt. Till det låter Johan Nilsson grisen hänga lite längre efter slakt.

Hur ska man tänka med tillagning?

Det är bara att låter fettet sitta kvar. Personligen tycker att man ska laga på svagare värme under längre tid. Det ger bättre smak.

Leveranserna går i dag till restauranger och kundgruppen är medvetna matintresserade. Men Roserbergs gård vill också försöka ha grisen i butiker. Helst under eget varumärke, men för tillfället finns den under Ekologisk gris KLS.

– Den finns i de flesta City Gross-butiker i södra Sverige, men jag är osäker på hur det ser ut längre upp i landet.

Grisarna får gå ute året runt om de vill. De har ett hål i väggen och bestämmer själva. På sommaren ligger de ute och på vintern ligger de inne men i extrem hetta blir det tvärt om. Tillgång till mycket halm är viktigt för att de ska kunna böka och hitta lite mat i halmen och för att ha det komfortabelt.

På gården produceras 5 000 grisar. I dagsläget har man kontroll på hela kedjan inom gården men ett koncept med kontroll ända till slakt kan bli möjligt under 2020, tror Johan Nilsson.

Johan Nilsson har varit grisbonde i tio år men under hela tiden som stadsbarn fanns en dröm.

Jag har haft en längtan efter ett lantbruk sedan jag var liten. Min farmor och farfar var lantbrukare slutade 1990, så det hoppade över en generation. För mig dök upp en möjlighet. Jag fick jobb på gården för 13 år sedan efter jobb i bland annat Sälen. Han som ägde gården dog. Svenska kyrkan köpte marken och jag fick ta över gården och arrenderar en del mark.

Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Coop och Strongpoint i ny storaffär – hämtskåp till 20 butiker

Efter framgångsrika pilottester – nu slår Coop på stora trumman.

Hajens hjältar hyllades

Chefen har ordet
”Vi ska vara lokala världsmästare”

Svenska importörer nobbar gängens avokador

Coop Värmland flyttar flytten

Nyhetsbrev

Grönsakshuset fortsätter växa med nytt förvärv

Arkiv

Norrmejeriers vd om nya ”Ica-mejeriet”: 1 000 kvadratmeter

Beräknas uppgå till halva halloumikonsumtionen inom tre år.

Julskinkan krymper

Nya regler, canabinoider och matfusk

Lidingöplanen: Ica i botten och bostäder på toppen

Glömde skanna allt utom mjöl – frias i tingsrätten

Nu blir Servicehandelsdagen Dagabs

Icas butiker: Bäst för Maxi – sämst för Supermarket

Debatt
Replik om livsmedelskontrollen: Vi måste vänta in EU

Storköpet: Fruktgrossister går samman

Så agerar kunderna online

Ekolantbrukarna riktar kritik mot handeln

Ny Ica-butik planeras i sexvåningshus

Planerna på en ny Ica-butik i Uppsala intensifieras.

Här nyöppnar Coop i Bureå

Axfood om nya förarlösa samarbetet: ”Ett gyllene läge”

Plus

Mötet
"Jag lockades av att kunna påverka nu"

De vann Lidls hållbarhetspris

Krönika
”Greta ser dig – dags att tänka om”

Willys halkar efter i digitaliseringsracet

Axfood: Lagerflytt ger tillfälligt högre kostnader

Axfood och Coca-Cola börjar med förarlösa transporter

Coops foodtruck bidrar till Musikhjälpen

Larm om citrusfrukter – Coop och Axfood agerar

Handlare anordnar gala för barndiabetes

De ska sälja Hans & Gretas glutenfria bröd

Stor dansk kedja slutar med tryckt reklam

De lanserar Köttkultur i egna kylar

Tomtens grötbad på Kvantum Landvetter

Midsona ändrar i koncernledningen

Icabutikerna på Gotland skänker försäljning för morgondagen

Plus

Butiksspaning: Övergivet emballage men potential finns

Se alla Företagens egna nyheter

E700: Smart och modernt kassa- och betalsystem

Bärkassar som skapar merförsäljning – 3 tips för din bärkassedesign

Presentinslagning: 3 goda råd huvudkontoret bör överväga

Presentpapper till julen 2019 – den hållbara julen

3 tips på miljövänligt emballage utan merkostnader

Miljövänligt emballage – känn dina certifieringar

Hållbar förpackningslösning till Eplehuset

Miljö och kvalitet i fokus hos Filippa K

Acne Studios kamp för miljön med miljövänliga förpackningar

Total emballagelösning till VÆRSGO

Interpay visar världens modernaste allt-i-ett terminaler på Retail Experience Live 2019, Kistamässan

Stormberg gör besparingar på emballage genom nytt samarbete

Hållbar design till Björn Borg

Emballagedesign för e-handel är effektiv branding

Påsen som driver trafik till ARK Bokhandels webbsida

Branding: Så väljer du rätt presentinslagning

Scanlux Packaging blev totalleverantör av emballage till Crosseyes

3 inslagningstrender till vår och sommar 2019

HOPE får miljövänliga och exklusiva påsar från Scanlux Packaging

Nu lanserar vi vår bärbara betal/kassaterminal PAX E600 med intergrerad 8 tum androidskärm.

Äntligen lanseras den första betalterminalen med integrerad Androidenhet av...

Sänd till en kollega

0.194