23948sdkhjf

Coop Norge testar avancerad butiksrobot

Roboten letar prisfel, felplaceringar och hål i hyllorna.

Coop Norge har nyligen testat en avancerad robot i butiken Obs Jessheim strax norr om Oslo. Testet utfördes under en vecka i en begränsad del av butiken.

– Robotens huvuduppgift var att kontrollera om det fanns hål i hyllorna i form av utsålda varor. Den kontrollerade också felplaceringar och om produkterna var märkta med rätt pris, berättar projektledaren Nils Petter Abrahamsen för Fri Köpenskap.

För att få ett så verklighetstroget scenario som möjligt skapades felscenarion genom att plocka bort, flytta och prisförändra varorna.

– Den huvudsakliga slutsatsen blev att funktionerna fungerar i butiken. Alla misstag som vi gjorde fångades upp av roboten och den körde utan att kollidera med föremål i vägen, konstaterar Nils Petter Abrahamsen.

Förutom att kontrollera butikens lagersaldo kan roboten också användas till flera andra uppgifter som exempelvis inspektion av bäst före-datum eller varna för spillda varor på golvet.

– Hos Coop Norge har vi en tradition att ligga i framkant när det gäller teknik så vi kommer förmodligen att ytterliga testa detta i framtiden. Robotarna är troligen mest relevanta för de större butikerna men det kommer nog att ta några år till innan vi är där, säger Nils Petter Abrahamsen.

Badger Technologies har utvecklat roboten och Coop har samarbetat med Toshiba som redan använder teknologin. Prislappen för en helt integrerad robot tros överstiga en miljon norska kronor.

På den svenska marknaden har Ica också provat på en robotvariant, Pepper, som SoftBank Robotics står bakom. Roboten har de senaste veckorna varit på besök i flertalet Maxi-butiker.

Vi vill experimentera med en tydlig trend med robotar inom detaljhandeln. Robotar kan förenkla för personal genom att ta bort repetitiva uppgifter, till exempel som att svara på samma fråga 100 gånger. Robotar kommer kanske kunna bidra med ytterligare en servicenivå i butikerna – och ge butiksbesöket lite guldkant, kommenterar Pär Lundvik som jobbar med projektet hos Icas innovationshubb IcaX.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078