23948sdkhjf

Gränshandelsbutik stängs efter storfusk

Livsmedelsbutiken Storlien Food Handel har stängts efter omfattande och allvarligt livsmedelsfusk, rapporterar SVT Jämtland. Butiken ligger nära Axfoodägda Eurocash sju minuter från den norska gränsen.

I butiken har bland annat tio år gamla livsmedel och ett ton omärkta lammkroppar hittats. Den omfattande bristen på livsmedelsmärkning kan innebära en fara för människors liv, enligt kommunen.

– Det här är exceptionellt. Vi har inte varit med om ett misstänkt, medvetet livsmedelsfusk i den här omfattning i vår kommun tidigare, säger miljöchefen i Åre kommun, Daniel Fackel, till SVT.

Åre kommun har gjort en åtalsanmälan mot butiken. Kommunen har tillsammans med polis, gränspolis, tull och skatteverket sedan 11 september genomfört en utredning av verksamheten.

I fredags stängdes butiken av myndigheterna till den 14 oktober.

Butiken misstänks nu dels för livsmedelsfusk och dels för bristande livsmedelshantering.

– Den första delen som gäller omfattande livsmedelsfusk är den allvarligaste, säger Daniel Fackel.

En stor mängd livsmedel har beslagtagits i butiken. Helt eller delvis omärkta varor, till exempel ett helt ton lammkroppar. Men även andra livsmedel saknar helt eller delvis märkning, som mjöl och teer.

Det finns också misstankar om att mängder av livsmedel märkts om och ompaketerats.

Den andra delen av utredningen handlar om bristande livsmedelshantering.

– Det gäller stora brister i exempelvis rengöring, hantering av avfall och mängder av skadedjur som hittats som mjölbaggar och insekter, säger Daniel Fackel.

Det har också påträffats otjänliga livsmedel, vissa så gamla som tio år.

SVT Jämtland har publicerat filmerna som inspektörerna i Åre kommun tog vid tillslaget. Se dem här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079