23948sdkhjf

Vatten, vin och veganskt på Europas största ekomässa

Så kommer nästa års upplaga av Biofach att se ut.

Under en pressträff i Österrikes huvudstad Wien presenterade arrangörerna av Europas största mässa för ekologiska produkter hur nästa års mässa kommer att se ut.

Mässan som går av stapeln i februari i Nürnberg nästa ser nu ut att bli ännu större då en helt ny sektion av mässområdet läggs till samt att Biofachs systermässa; kosmetikmässan Vivaness som anordnas samtidigt flyttar till ett nytt, större område.

Även om delar av ekoförsäljningen i Sverige sett en svagare ökning än tidigare under 2019 fortsätter sektorn att öka och då framförallt i resten av Europa. Temat för årets Biofach kommer i år att bli "Organic Delivers!", vilket arrangörerna menar inte bara gäller ekonomiskt utan även för hela ekosystemet. Under pressträffen återkom flera av talarna till att den ekologiska sektorn i större utsträckning behöver visa fördelarna med det ekologiska jordbruket.

– Det konventionella jordbruket är artificiellt billigt då de verkliga kostnaderna externaliseras. Där ingår inte priset för att återställa jorden, rengöra vattnet eller hälsan för producenter och konsumenter, säger Denise Godinho från IFOAM som talade under pressträffen.

Under mässan kommer fokuset dessutom att läggas på vattnets betydelse, inte bara som dricksvatten utan även som den kanske viktigaste komponenten i allt jordbruk.

– Vatten handlar om så mycket mer än flaskvatten, det handlar om vad konsekvenserna blir för jorden och grundvattnet, kanske inte nu men om 100 eller 150 år, säger Barbara Böck från Biofach.

Biofach kommer i år anordna speciella utställningar kring ämnena olivolja, vin och veganskt; utöver många andra föreläsningar och seminarier. Exakt hur många utställare och från hur många länder är i nuläget inte klart förra året drog Biofach 2 989 utställare från 95 länder och tillsammans med Vivaness uppgick den siffran till 3 273 utställare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078