23948sdkhjf

Miljömärkt grillkol ökar kraftigt

Dagligvaruhandeln leder utvecklingen.

Försäljningen av Svanen- och Bra miljövalsmärkt grillkol i Sverige har tiodubblats i år. Flera dagligvarukedjor, bland annat Ica har bidragit till ökningen.

– Det brinner i Amazonas och klimatfrågan står högt på agendan i Sverige. Vi kan se att det har påverkat svenska konsumenter, som har tagit ansvar när de valt grillkol. En bidragande orsak är också att det i år har blivit enklare att välja rätt. Svanenmärkt grillkol finns i år att köpa på fler affärer, säger Maria Forsberg, produktspecialist på Miljömärkning Sverige.

Bara i Sverige grillar vi upp 22 000 ton grillkol/briketter om året, vilket motsvarar 9 miljoner påsar. Fortfarande finns det ”fulkol” kvar i många affärer, skriver Miljömärkning i ett pressmeddelande.

I den globala illegala träkolshandeln packas virke om och säljs som ”fulkol” under falskt ursprung. Fulkolen kan också vara producerad i mer primitiva, ineffektiva processer. Svanens krav på produktionen innebär att kolet tillverkas i en fyra gånger så energieffektiv process, vilket sparar in stora mängder skog.

– Om alla som köper grillkol skulle välja Svanenmärkt grillkol så skulle vi kunna spara upp till 100 000 ton trä, vilket motsvarar över 2 000 fulla timmerbilar. Det hade ju räddat ännu mer skyddsvärd skog och sparat in ännu mer koldioxidutsläpp, säger Maria Forsberg, produktspecialist på Miljömärkning Sverige.

Svanen ställer krav på att 100 procent av träråvaran ska vara FSC-certifierad och kan spåras tillbaka till vilken skog trädet har vuxit i. FSC-certifieringen kompletteras med ett förbud mot hotade träslag, varav de flesta är tropiska.

Svanens krav innebär också att produktionen kontrolleras på plats, både på fabriken och på lagret.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081