23948sdkhjf

Lanthandel räddades av invånarna – delvis ideellt

När ägaren till Handlar´n i Oxsätra norr om Uppsala skulle gå i pension var det nära att även butiken skulle pensioneras. Men så blev det inte då ett antal engagerade bybor gick samman och bildade ett aktiebolag som idag bland annat driver butiken och vars vinster återinvesteras i verksamheten, det skriver tidningen Land.

Men bolaget Oxsätra Åkerlänna Utveckling driver inte bara butiken.

– Bygdebolaget har en större ambition än bara butiken. Nu är till exempel macken som vi började planera för 2017 på plats. Vi har också jobbat för fiberutbyggnad, men det projektet blev till slut för stort för oss så det har vi lämnat över till ett externt bolag, säger Niklas Axén, styrelseledamot i Oxsätra Åkerlänna Utveckling AB till Land.

För att hålla kostnaderna nere har butiken inga anställda så de som jobbar i butiken fakturerar för arbetat tid och ingen har en heltidsanställning.

– Det blir en del ideellt arbete här i butiken också. Ska det fungera krävs ett visst engagemang. Vi försöker till exempel utveckla sortimentet, hitta på kampanjer och så vidare, säger Emma Hallberg, butiksmedarbetare till tidningen.

Butiken är dessutom utlämningsställe för Apoteket och Systembolaget och en mack har även tillkommit vilket driver viss trafik. Samtidigt är utmaningen att få de som bor i området att inte bara kompletteringshandla i butiken.

– Vi behöver öka volymerna lite genom att man handlar mer när man väl handlar här. Lokalt engagemang är jätteviktigt. Vi måste få omsättning, annars händer inget, säger Thord Hägg, styrelseordförande i bolaget, till Land.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078