23948sdkhjf

Facket stämmer Maxi-butik

Anses bryta mot föräldraledighetslagen.

En anställd på en Ica Maxi-butik gick på föräldraledighet men ville efter ett cirka ett halvår avbryta denna för att börja jobba igen, men möttes endast av vad hon uppfattade som bortförklaringar i flera månader, det skriver Handelsnytt.

Enligt lagen ska en anställd kunna avbryta sin ledighet och kunna komma tillbaka till jobbet med en månads varsel, vilket så inte skett.

– Det är inte ofta vi har sådana här fall. Jag tror att de flesta arbetsgivare har koll på dessa regler. I det här fallet tror jag det handlar om okunskap på lägre chefsnivå, säger juristen Susanna Kjällström på LO-TCO Rättsskydd, som driver ärendet till Handelsnytt.

Enligt butiken har den anställde inte bett om att få avsluta sin föräldraledighet förrän fem månader senare än vad facket hävdar, varpå hon också fick börja jobba månaden efteråt.

Nu stämmer facket butiken på 43 000 kronor i utebliven lön för de månader den anställde inte kunnat arbeta samt på 50 000 kronor i allmänt skadestånd.

Handels stämmer även butiken för en annan anställd som skriftligen begärt fler timmar men inte fått det. Maxi-butiken håller inte med om att de brutit mot lagen i båda fallen.

– Vi har inte haft för avsikt att inte samarbeta. I de här fallen har vi helt enkelt olika uppfattningar om vad som har hänt, säger butikens personalchef till tidningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079