23948sdkhjf

Gränshandeln säkrad: sockerskatten består

Under måndagen presenterade den norska regeringen sin statsbudget för år 2020 och där framkommer att den kontroversiella sockerskatten kvarstår och till och med justeras upp något. Beslutet har

– Trots att gränshandeln och det därpå rekordhöga bortfallet av norska arbetstillfällen är rekordhög så vägrar regeringen att ändra på den skattepolitik som bidragit till den här utvecklingen säger Senterpartiets finanspolitiska talesperson Sigbjørn Gjelsvik till tidningen Finansavisen.

Gränshanden med Sverige har stadigt ökat under åren och uppgår nu till ungefär 18 miljarder svenska kronor om året och förra året ökade handeln med hela 1,6 miljarder kronor.

Den kontroversiella skatten på socker anses ha bidragit till den här ökningen och vid början av 2018 höjdes skatten på alkoholfria dryck med socker med 40 procent och skatten på choklad- och sockervaror med 80 procent. Efter kraftig kritik valde regeringen att sänka skatten på godis men framöver ser det alltså ut som om skatten på läska kommer att kvarstå.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.112