23948sdkhjf

Svårt att hitta hållbart kött

Handeln kan hjälpa kunderna att hitta miljömässiga produkter.

I en ny rapport från Konsumentverket konstaterar forskare att det idag finns tillräckligt med faktiska valmöjligheter för att minska den negativa miljöpåverkan från köttkonsumtionen på marknaden men att kunderna har svårt att kunna veta vad som är mest hållbart.

Enligt rapporten krävs det avsevärd kunskap- och intresse för konsumenter att kunna välja rätt bland alla de alternativ som erbjuds för både kött- och växtbaserade livsmedel.

– Konsumenterna förväntas ofta ha kapacitet att alltid välja rätt och att kunna navigera bland komplexa budskap, information eller olika koncept. Men rapporten visar att det finns flera hinder för att göra mer hållbara val. Det kan handla om utbud, exponering eller pris, där de mer hållbara produkterna oftast är dyrare, säger Johan Jarelin, projektledare för rapporten i en kommentar.

Forskarna anser att det är upp till branschen att se till att det erbjuds fler hållbara alternativ samt att dessa görs mer tillgängliga för konsumenterna.

– Det handlar inte om att skapa än fler valmöjligheter, utan att istället underlätta för konsumenten som vill göra mer hållbara val, säger Johan Jarelin.

Forskarna föreslåre även en branschöverenskommelse om hållbart kött där dagligvaruhandeln gemensamt säkerställer att alla köttprodukter de säljer uppfyller högt ställda hållbarhetskrav

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094