23948sdkhjf

Matsmart tar in 182 miljoner – ska expandera utomlands

Mest investerar den tyska investeringsfonden LeadX Capital Partners.

Matsmart tar in 182 miljoner kronor i en investeringsrunda. Största investerare i kapitalrundan är den tyska investeringsfonden LeadX Capital Partners som därmed blir ny delägare.

– Kapitaltillskottet ger oss möjligheter att expandera till fler länder och tar oss ett steg närmare vår vision, en värld utan matsvinn, säger Matsmarts vd Karl Andersson i ett pressmeddelande.

Dessutom går samtliga befintliga ägare in med mer kapital. Bland dem finns Ingka gruppen (IKEA), riskkapitalföretaget Northzone, Axel Johnsons arm för investeringar i startupbolag D-Ax samt Norrsken Foundation.

LeadX Capital Partners är finansiellt stöttad av Tysklandsbaserade Metro AG, en av världens största grossist- och butikskedjor.

– Matsvinnet är en global utmaning. Efter att ha fått vår modell bekräftad i Norden känns det spännande att ha funnit en partner som kan hjälpa oss att ta steget ut i Europa, säger Karl Andersson.

LeadX Capital Partners investerar i teknologiföretag från start till tillväxtstadium och har drygt 70 företag i sin portfölj. Målet är att förstärka utvecklingen av digitala lösningar inom besöksnäring, livsmedel och detaljhandel.

– Vi ser stor potential för Matsmarts lösning och är glada över att stödja dem i deras planer på att expandera internationellt, säger Hansjörg Sage, delägare och ansvarig för investeringar i besöksnäring och digitala företag på LeadX Capital.

Metro AG omsätter 36,5 miljarder euro, finns i 36 länder, har 24 miljoner kunder och 150 000 anställda.

– Som grossist har vi en skyldighet att bidra till minskat matsvinn och Matsmart hanterar problemet på ett intelligent sätt. Matsmarts modell har flera fördelar: högre transparens, snabbare anpassning och förbättring jämfört med enskilda varumärkens onlinebutiker, säger Veronica Pountcheva, global hållbarhetschef på Metro AG.

Som en konsekvens av den nya samarbetspartnern ska nu Matsmart etableras i Tyskland. Läs artikeln här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078