23948sdkhjf

Ica-handlare signerar historisk trygghetsöverenskommelse

Kommun, polis och Ica-handlare ska samverka för att skapa trygghet.

I dag klockan 12.00, onsdag, signeras Sveriges första trygghetsöverenskommelse för Ica-handlare. Pilottestet gäller från och med i dag och under hela 2020. Därefter ska det utvärderas.

– Jag tror och hoppas att den här överenskommelsen ska bli nyckeln till ett stort problem för oss handlare och något som kan fungera i andra delar av landet också, säger Fredrik Kerttu, handlare hos Ica Supermarket Hertsötorget i Luleå, till Fri Köpenskap

Och intresset är stort, handlare över hela landet pekar på samma bekymmer. Stölder, hot och våld eskalerar men få brott utreds och det är svårt att samarbeta.

– Problemen är generella för alla Ica-handlare. Själv har jag slutat att anmäla de flesta brott eftersom man sitter i timmar utan att det leder någon vart. Nedläggningsbeskedet kommer som ett brev på posten och man har inte tillgång till de kontakter som skulle behövas för att få till en förändring. Det är telefonkön hos 114 14 som gäller, säger Fredrik Kerttu som varit drivande i processen.

Det ska trygghetsöverenskommelsen nu råda bot på.

– Polisen kommer att öka bevakningen kring butiken och hålla kurser för våra anställda. Politikerna kommer att besöka oss tre gånger per år och själv åtar jag mig att anmäla alla brott.

En annan viktig del i samarbetet blir ett direkt kontaktnät mellan rätt personer hos alla inblandade parter.

– Vi skapar snabbare kontaktvägar till kommun och polis. Det blir helt enkelt en samverkan så att inte en drar det tunga lasset. I framtiden hoppas jag också att fastighetsägare, skola och föreningslivet hänger med på tåget, säger Fredrik Kerttu.

Ica-handlarnas Förbund har också varit delaktiga i processen och enligt Lars Ilmoni på förbundet finns ett stort intresse bland andra handlare runtom i Sverige.

– Det finns redan handlare i exempelvis Göteborg och Umeå som visat ett stort intresse för den här överenskommelsen. Den har tagits fram av Ica-handlare för Ica-handlare men vi ser så klart ingen konkurrenssituation kring detta. Det här är något som vi gladeligen delar med oss till andra butiker oavsett om det rör sig om Ica, Coop eller Willys.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156