23948sdkhjf

Nu kan man få hållbara ekologiska ägg lagom till äggets dag

I morgon på äggets dag finns möjlighet att äta ekologiska ägg med hållbara proteiner – åtminstone om man bor i Bohuslän.

Äggkonsumtionen i Sverige ökar varje år och Sverige ligger i täten för ekologisk äggproduktion. I morgon på äggets dag finns möjlighet att äta ekologiska ägg med hållbara proteiner – åtminstone om man bor i Bohuslän.

Ekoäggbranschen arbetar hårt med att hitta fler bra proteinkällor som alternativ till fiskmjöl som är omdiskuterat, bland annat är det svårt att spåra och kan bidra till utfiske.

På Mällby lantgård föder man upp värphönorna på foder med musselprotein. Musselproteinet är bra för höna, ägg och miljön.

– Detta är det enskilt största som har hänt på fodersidan. Det gör att vi kan ha ett 100 procentigt ekologiskt foder. Det finns inget annat foder som har den kombinationen att den både ger hönan det den behöver och samtidigt hjälper till att förbättra miljön i havet. Äntligen får hönorna vara med och arbeta för en bättre miljö!” säger Maria Karlsson, Mällby lantgård.

Äggen finns redan på Ica Pärlan i Henån, Almö livs på Tjörn, Bara Bra mat i Göteborg, Rekoring Tjörn och på Mällby Lantgård.

Det är företaget Musselfeed på Orust som genom sin patenterade metod tar fram musselpulver som kan minska svinnet i matkedjan. Man tar tillvara musslor som annars skulle slängas för att de är för små eller på andra sätt inte passar på tallriken.

Intresset från konsumenter och producenter är stort:

– Feedbacken vi har fått är att äggen håller hög kvalité och smakar otroligt gott. Det jag går igång på är att det är en produkt som tickar i så många boxar. Äggen är goda, de är hållbara och kedjan är transparent. Det var precis det vi letade efter på vår restaurang” säger Pia Holmberg, Musselfeed, som tidigare var på restaurang Bifångst.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.088